Διαφωνία μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης έχει προκύψει σχετικά με την επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μετά τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για φθηνότερα προϊόντα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης εξέφρασε την άποψη ότι η επέκταση του χρονικού περιθωρίου κατανάλωσης του γάλακτος μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών, ενώ από την πλευρά του, το υπουργείο Ανάπτυξης τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών, ώστε ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση αγορών όπως αυτή του γάλακτος, παρά τις έντονες αντιδράσεις, ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ διεμήνυσε:

«Αυτά τα ανέχτηκε επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα και στο τέλος τα λούστηκε. Αυτό δεν θα συνεχιστεί».

«Φεύγουμε από την προκρούστεια λογική των πέντε ημερών. Είναι λίγο αστεία αυτά, αν είναι δηλαδή 5,5 ημέρες και όχι 5 η διάρκεια του γάλακτος δεν είναι φρέσκο; γιατί να μην έχει πρόσβαση ο καταναλωτής σε χαμηλότερη τιμή;» διερωτήθηκε. 

Και πρόσθεσε: «Αυτό που γίνεται στο γάλα είναι σχεδόν μοναδικό. Εμείς έχουμε βάλει το όριο των πέντε ημερών στην φρεσκάδα. Φτάσαμε να είμαστε ελλειμματικοί σε γάλα ενώ έχουμε τον περιορισμό, στα νησιά δεν έχουμε καθόλου φρέσκο γάλα. Λέμε αντί 5 ημέρες φρέσκο και τίποτε άλλο να δώσουμε σε τοπική βιομηχανία γάλακτος 1, 2 ,4 ή 7 ημερών.

Το αν είναι φρέσκο ή δεν είναι φρέσκο έχει να κάνει με κάποια θρεπτικά συστατικά θα αποδεικνύεται με μετρήσεις όπως γίνεται στο εξωτερικό, όχι με ιδεοληψίες».

Σε άλλο μήκος κύματος, ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε: «Αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα».

«Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής.

Ο κ. Τσαυτάρης επισήμανε ότι αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει στις βόρειες χώρες, στην Ελλάδα το γάλα μεταφέρεται πολλές φορές σε «γκιούμι» και όχι σε ειδικές παγολεκάνες, σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, με τα φορτηγά να διανύουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως αν η επέκταση περάσει «θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι διασφαλίζεται ο καταναλωτής στις συγκεκριμένες συνθήκες του τόπου» και για αυτό, όπως είπε, στη συζήτηση πρέπει να μπει και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της εγχώριας παραγωγικής διαδικασίας.

Σημειώνεται πως στο πλευρό του υπουργού Ανάπτυξης, που υιοθετεί την πρόταση του ΟΟΣΑ, τάχθηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα με τους λίγους αλλά και με τους πολλούς» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να θέλουμε φθηνές τιμές και απόλυτη προστασία κάποιων ομάδων».