Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Το ρόλο που θα έχει ως επικεφαλής της Προεδρίας της Ευρώπης, «πρόβαρε» ο Αντώνης Σαμαράς στο Βίλνιους της Λιθουανίας, καθώς πρωταγωνίστησε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση λόγω των ευθυνών που θα έχει το πρώτο εξάμηνο του 2014.  

Έχοντας δίπλα του στο τραπέζι της Συνόδου τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός,  χαιρέτισε την μονογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης και δημιουργίας Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών με τη Γεωργία και τη Μολδαβία και δεσμεύτηκε ως επικεφαλής της  ευρωπαϊκής προεδρίας να προωθήσει τις διαδικασίες για την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: 

«Η Ευρώπη έχει μια μοναδική ιστορική εμπειρία  για να βρει κοινό έδαφος στη διαφορετικότητα.  Όλες αυτές τις δεκαετίες , η Ε.Ε. έχει καταφέρει να χτίσει μια κοινή βάση που ενώνει 28 ευρωπαϊκά έθνη. Πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Πρώτα να δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση, σταδιακά και μεθοδικά. Αυτό θα επιτρέψει στις φιλοδοξίες μας και τα οράματά μας να εκπληρωθούν στο μέλλον». 

Το γεγονός που σημάδεψε την τρίτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται για την ένταξη στην Ε.Ε. των κρατών που ηταν πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, ήταν το πισωγύρισμα της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς,  ανέβαλε την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης, που είχε προγραμματιστεί για σημερα, στη σκιά ενός έντονου παρασκηνίου και φημών για το ρόλο της Ρωσικής πλευράς.  

Ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, δήλωσε ότι η Ελλάδα σέβεται την απόφαση της Ουκρανίας , ωστόσο πρόσθεσε ότι η πόρτα της Ε.Ε. θα πρέπει να μείνει ανοικτή για μια ενδεχόμενη υπογραφή της συμφωνίας στο μέλλον:  

«Για εμάς , η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι ένα έργο για την ένταξη όλων,  και όχι  το σχεδιασμο νέων διχαστικών γραμμών στον Ευρωπαϊκό χάρτη.  Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ρυθμοί κάθε εταίρου και οι γεωπολιτικές πραγματικότητες, αποφεύγοντας διλήμματα που μπορεί να αποδειχθούν αντιπαραγωγικά. Μια στρατηγική για τη συνεργασία όλων των «παικτών» της περιοχής θα μπορούσε τωρα να δρομολογηθεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός, που δεσμεύτηκε να υποστηρίξει ένα πιθανό δίκτυο Συμφωνιών απελεύθερωσης της βίζας. 

Το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί προς τις χώρες αυτές τόνισε ο κ. Σαμαράς, είναι αυτό της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς ευνοούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους πολίτες τους. 

Χθες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ΄ιδίαν, στο περιθώριο  της συνεδρίασης του ΕΛΚ που προετοίμασε τη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, με τον πρόεδρο της Μολδαβίας Γιούρι Λένκα, αλλα και τον ομόλογο του, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.