Άστραψε και βρόντηξε χτες ο Έβρος από την άσκηση «νυχτερινή αστραπή» που εξελίχθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η νύχτα έγινε μέρα και η ομοβροντία πυρών από αέρα και ξηρά ήταν καταιγιστική και εκκωφαντική. Για πρώτη φορά διεξήχθη συνδυασμένη βραδινή άσκηση από επίγειες δυνάμεις και από αεροπορικές. Συμμετείχαν τέσσερα F-16, δύο ομάδες από ελικόπτερα Apache , μεταφορικό ελικόπτερο Chinook , αλεξιπτωτιστές, άρματα μάχης Leopard 2HEL, τα βαριά αυτοκινούμενα πυροβόλα των 15 χλσ τα PzH και πολλά άλλα οπλικά συστήματα.

Οι επιτελείς εξήγησαν σε όσους παραβρέθηκαν πόσο σημαντικό σύμμαχο μπορεί να αποτελέσει το σκοτάδι για επιχειρήσεις. Τις βραδυνές ώρες μπορούν να ανατραπούν πολλά δεδομένα και να υπάρξει και αλλαγή ισορροπιών.

Για το λόγο αυτό το Ελληνικό Πεντάγωνο δείχνει ιδιαίτερη σημασία στη εκπαίδευση για νυχτερινές επιχειρήσεις. Ωστόσο να σημειωθεί ότι όλες οι ασκήσεις και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιεί είναι αμυντικές και ανακατάληψης ελληνικού εδάφους.

Η ενόχληση της Άγκυρας για την άσκηση αυτή ήταν τέτοια που χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποίησαν 12 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Η «νυχτερινή αστραπή 2013» πραγματοποιήθηκε χτες παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, στο Πεδίο Ασκήσεων «Αετού» που βρίσκεται στον Έβρο.

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στους συμμετέχοντες στην άσκηση, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Παρακολουθήσαμε μπροστά μας να εξελίσσονται σκηνές που στέλνουν ένα μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς στην ελληνική κοινωνία και στους Έλληνες πολίτες. Ένα μήνυμα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή μας. Και βέβαια, ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης στον ελληνικό λαό. Διότι πιάνουν τόπο όλα αυτά που έχουν στοιχίσει πολλά και έχουν προέλθει μέσα από μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Μαζί με τα συγχαρητήριά μας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι έχοντας πλήρη επίγνωση και των δυσκολιών που αντιμετωπίζετε εδώ, από κοινού με την στρατιωτική ηγεσία φροντίζουμε ώστε σταδιακά όλα αυτά τα προβλήματα να λυθούν και, το κυριότερο, να θέσουμε ως προτεραιότητα, πέρα από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τον εξοπλισμό, την άσκηση του δικαιώματός σας στη ζωή κάτω από όρους αξιοπρέπειας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε από το ένστολο προσωπικό να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο με αίσθηση καθήκοντος, τιμής, περηφάνιας και αξιοπρέπειας. «Γιατί αυτές τις τέσσερις έννοιες τις χρειάζεται αυτές τις ώρες η ελληνική κοινωνία και η πατρίδα μας», είπε.

Γ. Κοκ.