current views are: 1

29 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:34

Στουρνάρας: Δεν τα βρήκαμε, μετά το Eurogroup η τρόικα στην Αθήνα

Έκτακτη συνάντηση είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με αντικείμενο τις εξελίξεις μετά την αναβολή της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας, με δύο μεγάλα «αγκάθια» να παραμένουν, τους πλειστηριασμούς και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Δημοσίευση 17:34’
αρθρο-newpost

Έκτακτη συνάντηση είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με αντικείμενο τις εξελίξεις μετά την αναβολή της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας, με δύο μεγάλα «αγκάθια» να παραμένουν, τους πλειστηριασμούς και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Έκτακτη συνάντηση είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με αντικείμενο τις εξελίξεις μετά την αναβολή της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας, με δύο μεγάλα «αγκάθια» να παραμένουν, τους πλειστηριασμούς και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «δεν τα βρήκαμε» και ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έρθουν στην Αθήνα μετά τις 9 Δεκεμβρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup με «σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που δεν έχουν κλείσει με τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Σύμφωνα με τον ίδιο τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επέλθει συμφωνία.

Όσον αφορά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης ο υπουργός Οικονομικών δεν φάνηκε να ανησυχεί και δήλωσε πως αυτή δεν πρόκειται να εκταμιευτεί τμηματικά.

Τα δύο μεγάλα ζητήματα

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα δύο μεγάλα εμπόδια για συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορούν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων και στις απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο κ. Στουρνάρας, θα μεταβεί στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς συμφωνία με την τρόικα στις αποσκευές του. Η κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ώστε να μην υπάρχουν ανοικτά μέτωπα με τους δανειστές κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Το ζήτημα είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως η θετική αξιολόγηση (review) της τρόικας θα οδεύσει προς έγκριση στο Eurogroup του Ιανουαρίου το νωρίτερο. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί πότε ακριβώς θα εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ (εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο και πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα) αλλά και το πώς θα δοθεί η δόση των 4,4 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο φέτος.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έως την εκταμίευση των δόσεων, η ελληνική οικονομία μπορεί να βασιστεί στο αποθεματικό του προϋπολογισμού, στα σχετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του κράτους (πριν από περίπου ένα δίμηνο ανέρχονταν σε 7,548 δισ. ευρώ, λόγω των εκκαθαριστικών πληρωμής φόρων που είχαν σταλεί στους πολίτες) και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Όμως, στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Παράλληλα, εκτός από μισθούς και συντάξεις, στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 1,85 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τίτλοι ύψους 197 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν στο τέλος του ίδιου μήνα. Οι επόμενες μεγάλες πληρωμές ομολόγων έρχονται μετά τον Φεβρουάριο και προς το καλοκαίρι (οπότε θα έχει λήξει και το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας).

Η αναβολή της άφιξης

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ήταν προγραμματισμένο, να έρθουν στην Ελλάδα τη Δευτέρα, όμως σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλέστηκε ευρωπαίους αξιωματούχους, η επίσκεψη ακυρώθηκε καθώς η Ελλάδα έχει αποτύχει να εφαρμόσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα βοήθειας.

Ερωτηθείς αν η ακύρωση της επίσκεψης σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα καταστεί δυνατή η έγκριση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος απάντησε μέσω e-mail: «Σωστά». Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη μια απόφαση για το πότε ακριβώς θα επιστρέψει η αποστολή», τόνισε.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την τρόικα, για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της:

«Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος».

Παράλληλα, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, με τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης να αναμένεται να τεθούν επί τάπητος.

Ένταση στην τηλεδιάσκεψη

Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεδιάσκεψη, αργά χθες το βράδυ, με τον επίτροπο Όλι Ρεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τοω εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν,  με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, αν και δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα της διαπραγμάτευσης.


σχετικα αρθρα