Επιφυλακτικός ως προς την αποτελεσματική συμβολή μιας πιθανής επιμήκυνσης του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος στη μείωση των τιμών του προϊόντος, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος

Σε σχετική δήλωσή του, αφού διευκρίνισε ότι το υπουργείο δεν αντιτίθεται στην προοπτική μείωσης της τιμής του γάλακτος στο ράφι, σημείωσε ότι «αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι πως εξασφαλίζεται ότι η επιμήκυνση στη διάρκειας ζωής του γάλακτος από 5 σε 8 ή και 10 ημέρες θα επιφέρει σοβαρή μείωση της τιμής του».

«Αλλά κι αν ακόμη μειωθεί η τιμή του γάλακτος, λόγω της μείωσης των επιστροφών των ληγμένων προϊόντων, που επιβαρύνουν σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ κατά 5% την τελική τιμή του γάλακτος, η εξοικονόμηση για μια 4μελή οικογένεια που καταναλώνει καθημερινά 1 λίτρο γάλα, δεν προβλέπεται να είναι πάνω από 1,5 με 2 ευρώ το μήνα», υπογράμμισε. «Αντιθέτως», τόνισε ότι «η απόφαση της επιμήκυνσης, και κατά συνέπεια η αύξηση στις εισαγωγές γάλακτος, το πλέον πιθανόν είναι να έχουν αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή, όπως αναγνωρίζει ακόμη και η έκθεση του ΟΟΣΑ».

Ο κ. Χαρακόπουλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το ζήτημα θα τύχει ενδελεχούς επεξεργασίας, σε συνεργασία και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και θα ληφθούν οι ορθές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κλάδου της γαλακτοκομικής κτηνοτροφίας, αλλά και χαμηλότερες τιμές στα ράφια των καταστημάτων».

Νωρίτερα σήμερα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αγροτικής Συνεταιριστικής Σύμπραξης Γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ» Δημήτρη Ιακωβάκη, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων και διευθύνοντα σύμβουλο της «ΤΡΙΚΚΗ» Αχιλλέα Λιούτα και τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και ακολούθως με τον Νικήτα Πρίτζο, πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, που κύρια δραστηριότητα της είναι η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ.

Οι συμμετέχοντες και στις δύο συναντήσεις μετέφεραν τις έντονες ανησυχίες των κτηνοτρόφων της χώρας και των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, για την πιθανολογούμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Ανέφεραν ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει καίρια τον γαλακτοκομικό τομέα της χώρας, καθώς θα διευκόλυνε τη μαζική εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ. Επεσήμαναν, μάλιστα, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές του γάλακτος μακράς διάρκειας είναι υψηλότερες του φρέσκου.