Την στήριξη και αναγνώριση της πολιτείας και της Βουλής των Ελλήνων στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετέφερε από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης στην πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Παράλληλα, σε ομιλία του αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που σήμερα λαμβάνονται, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε αναγκαίες ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο και την λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου.
 
Ο κ. Μεϊμαράκης προήδρευσε στην πανηγυρική συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος ενώ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΔΣ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλουν οι τοπικοί φορείς της Κρήτης να στηρίξουν το Ίδρυμα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα μέλη του ΔΣ αλλά και όλους τους βουλευτές της Κρήτης που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «προσπαθούν ενωμένοι να λυθούν τα προβλήματα που σήμερα απασχολούν το Ίδρυμα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το Ίδρυμα, επισημαίνοντας ότι με δική του πρωτοβουλία το Ίδρυμα επιχορηγήθηκε έκτακτα με το ποσό των 200.000 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα λειτουργίας του. Παράλληλα τόνισε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια ώστε το Ίδρυμα να λαμβάνει την τακτική επιχορήγηση όπως γινόταν μέχρι το 2010 από την πολιτεία και η οποία όπως επεσήμανε, «δυστυχώς λόγω των εκτάκτων συνθηκών τις οποίες περνάμε διεκόπη και αυτό δημιούργησε το οικονομικό πρόβλημα στην νοικοκυρεμένη διαχείριση του Ιδρύματος».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι το Ίδρυμα Βενιζέλος λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψης με προτάσεις προς τη Βουλή και την κοινωνία και εκπαιδευτικό πρόγραμμα. «Θεωρώ ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες που πρόσκαιρα υπήρξαν και να επανέλθουμε στο προηγούμενο στάδιο, με την συνήθη γνωστή επιχορήγηση που οφείλει η Πολιτεία και η Βουλή προς το Ίδρυμα».

Εμφανίστηκε εξάλλου εμφανίστηκε θετικός σε πρόταση που κατατέθηκε από το ΔΣ του Ιδρύματος να οργανώσει από κοινού με την Βουλή μέσα στο 2014 κοινές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και χαρακτήρισε την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 ως ευκαιρία που όπως είπε «μας δίνει τη δυνατότητα με περισσότερη λάμψη να μεταφέρουμε τα μηνύματα και τις σκέψεις του Ιδρύματος σε όλη την Ευρώπη, σε μια εποχή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση χωρίς να έχουμε καμία δημοκρατική έκπτωση. Να μπορέσουμε με το ήθος, με τις αξίες και τις αρχές που μας ενώνουν όλους, να μεταλαμπαδεύσομε αυτή την έμπνευση και στην Ε.Ε ώστε από την πρώτη του χρόνου να ξεκινήσουμε μια άλλη πορεία με μια διαφορετική σελίδα, φιλοδοξώντας η Ελληνική Προεδρία να δώσει προς τους εταίρους μας τις λύσεις και τις προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του κ. Μεϊμαράκη κατά την διάρκεια της οποίας αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα σημείωσε ότι: «Έδειξε η Κρήτη ότι η δική της δύναμη, τα δικά της πιστεύω, οι δικές της αρχές για δημοκρατία για ελευθερία, για ατομικά δικαιώματα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δύσκολες αποφάσεις που πολλές φορές αναγκάστηκε να πάρει ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλη πολιτική προσωπικότητα. «Θα ήθελα να τονίσω τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται πολλές φορές ηγέτες να λάβουν. Και να μην ξεχνάμε ότι χωρίς, δυστυχώς, αντιδημοφιλείς, δύσκολες αποφάσεις δεν μπορεί να καταξιωθεί ένας ηγέτης. Και δεν μπορεί να σέρνεται πίσω από λαϊκά αιτήματα που υπηρετούν πολλές φορές τον λαϊκισμό και όχι την πραγματική κατεύθυνση που απαιτείται να έχουμε για να ξεπεράσομε δύσκολες ώρες».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «έτσι και τώρα και πάντοτε σε όλη αυτή την πολιτική διαδρομή, όλοι οι πρωθυπουργοί, όλους όσους έχει καταγράψει η ιστορία ως ηγέτες, σε όλες τις δημοκρατίες, έχουν λάβει αντιδημοφιλείς αποφάσεις που όμως ήταν αναγκαίες και απέδιδαν καρπούς στο μέλλον. Το ίδιο κατά τη γνώμη που συμβαίνει και σήμερα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη κατάσταση, την κρίσιμη κατάσταση, κοινωνική, πολιτική και οικονομική την οποία διέρχεται η χώρα. Και νομίζω, ότι όλοι προσπαθούμε να συμβάλουμε με τις προτάσεις μας, με τις κινήσεις μας για να βελτιώσουμε την πολιτική την οποία θα ακολουθήσουμε ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο. Θεωρώ ότι και πάλι πρέπει να πάρουμε και πήραμε αποφάσεις οι οποίες είναι αντιδημοφιλείς που όμως πιστεύουμε ότι στην διάρκεια του χρόνου θα αποδώσουν καρπούς. Μπορούμε σιγά - σιγά να αισιοδοξούμε, έχοντας πρωτογενές πλεόνασμα στον φετινό προϋπολογισμό» συμπλήρωσε.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε και στην εικόνα του Ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα, σημειώνοντας ότι οι στιγμές έντασης που προκαλούν «όλες αυτές οι ανώμαλες έκτακτες καταστάσεις» πολλές φορές δημιουργούν γκρίζα εικόνα για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα προς τους πολίτες λέγοντας: 

«Όμως πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να συναισθανθούν ότι αυτοί εκλέγουν τους βουλευτές. Και μπορούν οπότε θέλουν, με το δικαίωμα του σταυρού προτίμησης, να τους αλλάξουν. Εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι των πολιτών και ως εκπρόσωποι απαιτούμε και τον ανάλογο σεβασμό που πρέπει να υπάρχει. Το κοινοβούλιο είναι εκείνο το οποίο εγγυάται την δημοκρατία, είναι εκείνο το οποίο εγγυάται το διάλογο». 

Το Κοινοβούλιο, είπε ο κ. Μεϊμαράκης «είναι ανάχωμα στην αυθαιρεσία της διοίκησης, είναι ανάχωμα απέναντι στην αυθαιρεσία της εκτελεστικής εξουσίας».