Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υποστήριξε την θέση ότι στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ελλάδα και Κύπρος έχουν περιθωριοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας (πρώτος τόμος) του πρώην Κύπριου προέδρου (1988-1993), Γιώργου Βασιλείου, με τίτλο: «Μια Σύγχρονη Οδύσσεια», αυτή τη στιγμή η Κύπρος όπως και η Ελλάδα, πρέπει να εκπονήσουν μια ρεαλιστική στρατηγική, ένα σχέδιο για τους εφικτούς δρόμους προς τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη - σχέδιο σκληρό αλλά εφαρμόσιμο.

Το σχέδιο αυτό, είπε ο Κώστας Σημίτης, «θα λαμβάνει κριτικά υπόψη τους περιορισμούς των Μνημονίων, δεν θα παραβλέπει όμως τις δυσκολίες του δανεισμού και τη διεθνή οικονομική και πολιτική κατάσταση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιδιώξει με θάρρος τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Είναι η μόνη δυνατότητα αποφυγής της διολίσθησης προς την έξοδο από την Ευρωζώνη».

Επίσης, ανέφερε πως για να πετύχουν Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής της Ένωσης. «Αυτή τη στιγμή τους λείπει το κύρος και η πειθώ. Έχουν χάσει επίσης ένα σημαντικό πλεονέκτημα που διέθεταν, την ιστορική σύνδεσή τους με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τον πολιτισμό τους», σημείωσε. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί και πρέπει να ξανακερδίσουν την απήχησή τους, είπε ο κ. Σημίτης και τόνισε «χρειάζεται δουλειά, σύστημα, συνέπεια και επιμονή».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κυπριακό και υποστήριξε ότι «μια από τις μεγάλες παθογένειες της στρατηγικής του ελληνισμού ήταν η απουσία ρεαλιστικής αντίληψης και προσέγγισης του θέματος, καθώς και το έλλειμμα κατανόησης της σημασίας του χρόνου». Ως παράδειγμα έφερε την πολιτική (σ.σ: ακολουθήθηκε από τον Σπύρο Κυπριανού και τον Ανδρέα Παπανδρέου) της «πρόταξης».

Δηλαδή, είπε, η πολιτική, που απαιτούσε, πριν από την έναρξη οιασδήποτε διαπραγμάτευσης με την τουρκική πλευρά, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, την παραχώρηση νέων αποτελεσματικών εγγυήσεων και την εφαρμογή των τριών βασικών ελευθεριών. Η πολιτική της «πρόταξης» , υποστήριξε ο κ. Σημίτης, «ουσιαστικά ματαίωσε τότε την προοπτική συμβιβαστικής λύσης».

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την καταστροφή του 1974 «η ρεαλιστική και πραγματιστική προσέγγιση, που υποστήριξαν ο Γιώργος Βασιλείου και ο Γλαύκος Κληρίδης είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ», δήλωσε. Η σημερινή στιγμή, είπε, είναι μια στιγμή με δυνατότητες και εξήγησε ότι η ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν προϋποθέσεις συνεργασίας, αλλά και ενέχουν τον κίνδυνο οριστικών ρήξεων.

Πρόσθεσε πως το θέμα των πηγών ενέργειας δεν αφορά μόνο την Κύπρο και τα όμορα κράτη, αλλά και τις υπερδυνάμεις που θα έχουν έμμεσα λόγο. Ο κ. Σημίτης τόνισε πως «πρώτος στόχος είναι να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες στη βάση ενός πλαισίου που θα διευκολύνει τη νέα προσπάθεια να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα, σε αμοιβαία αποδεκτή λύση». Το πλαίσιο αυτό, σημείωσε, προκύπτει από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιθετική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς κατά την τελευταία συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη «είναι ένδειξη ότι φοβάται τη συνεννόηση, γιατί η συνεννόηση και όχι η υπάρχουσα κατάσταση έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», επεσήμανε ο κ. Σημίτης.