Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η είδηση για τις αυξήσεις των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους -που αγγίζουν το 60%- και τη δημιουργία σταθμών σε εξόδους κοινοτήτων προς τις εθνικές οδούς, έχει προκαλέσει αναστάτωση κυρίως στην περιφέρεια.

Το νέο «χαράτσι» συνοδεύει την απόφαση να συνεχίσουν τα έργα κατασκευής των κεντρικών οδικών αξόνων, τα οποία επί χρόνια είχαν «παγώσει» όμως οι οδηγοί πλήρωναν κανονικά το αντίτιμο και οι εργολάβοι απέλυαν εργαζόμενους.

«Είναι απαράδεκτη η αύξηση, όταν δεν υπάρχει καν στοιχειώδης οδικός άξονας. Πρόκειται για έμμεση φορολόγηση», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πατρών Ιωάννης Σουβαλιώτης.

Στις αιτιάσεις του υπουργείου ότι πρόκειται για απαραίτητες αυξήσεις προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό αφού τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν επαρκού, ο κ. Σουβαλιώτης ζητά «να μας ενημερώσουν, με ποια μελέτη καλύπτουν μέσω διοδίων το χρηματοδοτικό κενό που έχουν διαπιστώσει και για πόσο θα διατηρηθούν οι αυξημένες τιμές.

Αυτά πρέπει να απαντηθούν άμεσα», ενώ επαναφέρει το αίτημα «να επαναπροσλάβουν τώρα τους εργαζόμενους της Ολυμπίας Οδού που απολύθηκαν πριν από έναν περίπου μήνα».

«Αυτή τη στιγμή που η πόλη περνάει μέσα από τον δρόμο - καρμανιόλα της Κορίνθου -Πατρών, αναγκάζεται να πληρώνει διόδια 3,10. Πρόκειται για έναν δρόμο που είναι χειρότερος και από τον χειρότερο επαρχιακό μιας πρώην ανατολικής χώρας. Απαράδεκτο να αυξηθούν τα διόδια, όταν είναι αμφίβολο ότι θα συνεχίσουν τα έργα», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Γιώργος Ρόρος.

«Θα πλήξει το εμπόριο της Πάτρας ακόμη περισσότερο. Ούτως ή άλλως όποια προσπάθεια κάνουμε για ανάπτυξη ακυρώνεται λόγω της κακής κατάστασης του δρόμου», καταλήγει.

«Αυτό δεν είναι αύξηση, είναι διπλασιασμός», λέει η Μ.Κ από την Εύβοια, η οποία τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Αθήνα.

«Εγώ πηγαίνω τουλάχιστον μία φορά το μήνα στο χωριό, αν πρέπει να πληρώνω 8 ευρώ μόνο για τα διόδια, για μια διαδρομή μιάμισης ώρας, απλώς δεν θα ξαναπάω. Ξέρω κι άλλους που θα σταματήσουν να πηγαίνουν στην Εύβοια. Θα αποξενωθούμε εντελώς», καταλήγει.

«Δυσάρεστη και αρνητική εξέλιξη για τον φτωχό κόσμο σε  όλες τις περιοχές της χώρας», λέει ο δήμαρχος Αμφίκλειας Θεόδωρος Ντούρος.