Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης εξετάστηκαν όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και πλέον στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσει η συμφωνία πριν το τέλος του έτους, με δεδομένη την αναβολή της επίσκεψης της τρόικας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένει το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε χαρακτηριστικά, πως για να μην έχει υπάρξει κατάληξη μέχρι τώρα, υπάρχουν διαφορές.

«Πιέζουμε να υπάρξει κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερη, χωρίς αυτή η κάλυψη να αφορά μπαταχτσήδες και ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε νωρίτερα το newpost.gr, για ακόμη μία φορά η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι μένει στον αέρα, με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι θα μπει στα ελληνικά ταμεία, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα προαπαιτούμενα.

Ταυτόχρονα, πηγαίνει πίσω και η εκταμίευση των 4,9 δισ. ευρώ για το δ΄τρίμηνο του έτους ενώ τα ελληνικά ταμεία σιγά- σιγά, αδειάζουν.

Στα μεγάλα εμπόδια για συμφωνία με την τρόικα, εκτός από την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακινήτων εντάσσονται και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο πρόβλημα αφορά στον Γενάρη, τον μήνα που τα ταμειακά διαθέσιμα θα είναι λιγοστά και η Ελλάδα, πέραν των άλλων, θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα του Δημοσίου ύψους 1,43 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και ομόλογα ύψους 374,4 εκατ. ευρώ, που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.