Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Για ακόμη μία φορά φέτος η Ανατολική Σινική θάλασσα γίνεται το θέατρο των εδαφικών αψιμαχιών Κίνας – Ιαπωνίας με αντικείμενο τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου.

Η ζώνη εναέριου ελέγχου που επιβλήθηκε από την κινεζική πλευρά, απλώς αγνοήθηκε με τις εμφανείς «πλάτες» των ΗΠΑ, η ένταση αυξάνεται μέρα με την ημέρα και το Πεκίνο φαίνεται πως είναι διατεθειμένο να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα.

Σε μία κίνηση πυγμής η οποία παρεμπιπτόντως στέλνει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό,η νέα κινεζική ηγεσία επέβαλε μονομερώς το περασμένο Σάββατο ζώνη εναερίου ελέγχου πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, στο εναέριο χώρο δηλαδή που καλύπτει μια μεγάλη ανάμεσα στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, και περιλαμβάνει το αρχιπέλαγος των πλούσιων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο νησιών Σενκάκου.

Οργισμένες αντιδράσεις και αμερικανική κάλυψη

Όπως ήταν φυσικό η αντίδραση της Ιαπωνίας στην ενέργεια του Πεκίνου ήταν άμεση και οργισμένη: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έδωσε στον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε περισσότερες εξουσίας, και κατά συνέπεια περισσότερη ελευθερία δράσης. Παράλληλα ανακοινώθηκε η επέκταση της ιαπωνικής ζώνης εναερίου ελέγχου, ενώ οι κυριότερες επιβατικές αεροπορικές εταιρείες, η Japan Airlines και η All Nippon Airwways, παρότι αρχικά πειθάρχησαν, έπειτα από λίγες ημέρες ανακοίνωσαν ότι δεν θα ενημερώνουν τις κινεζικές αρχές για τα σχέδια πτήσης τους.

Ενεργό ρόλο στην όξυνση της έντασης έπαιξε και η στάση των ΗΠΑ, μιας και δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες η στροφή του κέντρου βάρους της εξωτερικής πολιτικής προς την Ασία. Μία από τις πρώτες επίσημες αντιδράσεις απέναντι στην κίνηση του Πεκίνου, ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ με τον Ιάπωνας ομόλογό του, όπου έσπευσε να τον διαβεβαιώσει ότι η αμυντική συνθήκη ΗΠΑ-Ιαπωνίας καλύπτει και τα νησιά Σενκάκου.

Και αυτή η διαβεβαίωση επαληθεύτηκε και σε πρακτικό επίπεδο. Την περασμένη Τρίτη δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, χωρίς να λάβουν προηγουμένως άδεια, αγνοώντας στην πράξη τη ζώνη ελέγχου, ενώ παρόμοιες πτήσεις πραγματοποίησαν συχνά - πυκνά μέσα στην εβδομάδα Ιαπωνικά και Νοτιοκορεάτικα αεροσκάφη.

Η Κίνα ποντάρει στο «κόκκινο»

Τις πρώτες χλιαρές αντιδράσεις των Κινέζων που ανακοίνωσαν ότι... κατέγραψαν την πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών, με μία λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, διαδέχθηκαν οι κινήσεις στη στρατιωτική «σκακιέρα» που δεν φαίνεται να είναι και τόσο... υποτονικές.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Κίνας το Liaoning εστάλη στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, για πρώτη φορά από την απόκτησή του σε αποστολή. Και μπορεί η επίσημη δικαιολογία να αναφέρει την «εκπαιδευτική αποστολή», ωστόσο η επιλογή της χρονικής στιγμής μόνο άσχετη δεν φαντάζει με την αυξημένη ένταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη πολιτική.

Παράλληλα, την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποίησαν περιπολία για πρώτη φορά κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη μαζί με ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ η Πολεμική Αεροπορία τέθηκε σε επιφυλακή.

Την Παρασκευή μάλιστα, σμήνος κινεζικών αεροσκαφών εστάλη στην περιοχή με σκοπό να επιτηρεί ιαπωνικά και αμερικανικά αεροσκάφη που εισήλθαν στην αμφιλεγόμενη ζώνη αεράμυνας, μία αποστολή που αναμενόταν να συνεχιστεί για όσο καιρό ισχύουν τα μέτρα που έθεσε το Πεκίνο.

Διαρκής κλιμάκωση

Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας το τελευταίο στάδιο μίας κλιμάκωσης που παρατηρείται στην περιοχή τους τελευταίους μήνες. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η διαφιλονικούμενη ζώνη δεν βρίσκεται για πρώτη φορά στην επικαιρότητα. Μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε κινεζικά και ιαπωνικά πλοία σημειώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ το Σεπτέμβριο του 2012 απειλήθηκε θερμό επεισόδιο, όταν η κίνηση της Ιαπωνίας να εξαγοράσει τα διαφιλονικούμενα νησιά από τον ιδιώτη κάτοχό τους, έφερε τη έντονη αντίδραση της Κίνας.

Πέρα από τα οικονομικά αντίποινα τα οποία έπληξαν τις στενές μέχρι τότε οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, απειλήθηκε προς στιγμήν θερμό επεισόδιο, αφού το Πεκίνο διοργάνωσε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, με τη συμμετοχή της αεροπορίας, το ναυτικού και μια μονάδας εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.

Η Ανατολική Θάλασσα της Κίνας και συγκεκριμένα τα διαφιλονικούμενα νησιά φαίνεται πως μετατρέπονται σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ασιατικών υπερδυνάμεων, με τις ΗΠΑ να παίρνουν σαφή θέση.

Σε παράλληλη εξέλιξη βρίσκεται μία κούρσα εξοπλισμών, αφού τόσο η Κίνα, όσο και η Ιαπωνία προσανατολίζουν αρκετά δισεκατομμύρια από τους προϋπολογισμούς τους σε στρατιωτικές δαπάνες, ενώ δεν είναι καθόλου αμελητέα η δύναμη που διατηρεί το Πεντάγωνο στις συμμαχικές χώρες.

Όπως όλα δείχνουν το μέλλον δεν προμηνύεται ευοίωνο και τα σύννεφα μίας ενδεχόμενης ένοπλης αντιπαράθεσης μαζεύονται απειλητικά πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας...