Ένα μεγάλο μπράβο δόθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο σε όλους όσους εργάστηκαν πολύ σκληρά κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες για να πραγματοποιηθεί η άσκηση «νυχτερινή αστραπή» στο παρατηρητήριο «ΑΕΤΟΣ» λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη.

Η βροχή έπεφτε ασταμάτητα τις προηγούμενες μέρες, χαλώντας κάθε είδους προετοιμασία.

Το προσωπικό της 12ης Μεραρχίας έπρεπε να φτιάχνει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια νύχτα μέρα με το κρύο να καθίσταται ισοδύναμος εχθρός με τη λάσπη.

Η άρβύλα κολλούσε στο χώμα και δεν ξεκολλούσε. Την κατάσταση αυτή κανείς δεν μπορεί να την φανταστεί αν δεν την έχει βιώσει για ώρες.

Οι δρόμοι προς το παρατηρητήριο χρειάστηκε πολλές φορές να ανοιχτούν καθώς κάθε φορά που έβρεχε καθιστούσε την πρόσβαση προς τον «ΑΕΤΟ» αδύνατη. Απαιτήθηκε να πέσει και χαλίκι που το «κατάπινε» η λάσπη.

Ενώ έβρεχε απλώνονταν ατελείωτα μέτρα καλωδίων προκειμένου να δοθεί η εικόνα από τον «ΗΝΙΟΧΟ» στις πέντε οθόνες που ήταν στημένες στο παρατηρητήριο και να φαίνεται στο πεδίο μάχης και η παραμικρή πέτρα ενώ ήταν βράδυ.

Και όλα αυτά γίνονταν ενώ παράλληλα οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και φαντάροι συμμετείχαν και στις προ-ασκήσεις που είχαν ξεκινήσει μέρες πριν. Η πίεση ήταν πολύ μεγάλη και ο φόρτος εργασίας τεράστιος.

Ευτυχώς όλα πήγαν πάρα πολύ καλά.

Κανένας μηχανισμός δεν τους πρόδωσε λόγω της αυξημένης υγρασίας. Αν και θα συγχωρούνταν να παρουσιάζονταν προβλήματα σε ότι χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη νυχτερινή άσκηση καθώς πάντα υπάρχουν και κάποιες αστοχίες τα πάντα ανταποκρίθηκαν και δεν τους «πρόδωσαν».

Επίσης τα οπλικά συστήματα δούλεψαν άψογα. Όλες οι κινήσεις στο πεδίο μάχης έγιναν με ακρίβεια δευτερολέπτου τόσο από τα επίγεια τμήματα όσο και από τον αέρα. Οι υπαξιωματικοί αλλά και οι φαντάροι που ήταν παντού ακροβολισμένοι παρά το κρύο και τις ατελείωτες ώρες αναμονής ανταποκρίθηκαν πλήρως στις υποχρεώσεις τους.

Γ. Κοκ.