Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Την πολιτική της κίνηση η Αθήνα την έκανε, με την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. Δεν πρέπει να είχε και πολύ σημαντικά αποτελέσματα, παρά τα καλά λόγια που άκουσε ο Πρωθυπουργός, η σύσταση ήταν ευγενική αλλά σαφής: Βρείτε τα με την τρόικα ως το τέλος του χρόνου.  

Αυτό ήταν μισή πολιτική κάλυψη και σωστά την ερμήνευσε η τρόικα έτσι. Οι ελεγκτές αποφάσισαν να τραβήξουν λίγο το σκοινί, άλλωστε πλησιάζουν λήξεις ομολόγων και η Αθήνα είναι που έχει το πρόβλημα: Όχι κάτι τρομακτικό, πρόκειται για 1,9 δις ευρώ που λήγουν στις 15 Ιανουαρίου του 2014.

Μπορούν να καλυφθούν με μια έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων και σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αυτό ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση.

Ως τη λύση της τελευταίας προσφυγής όμως, αφού στο περιβάλλον του κ. Στουρνάρα ακόμα πιστεύουν ότι μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα σε ένα έκτακτο Eurogroup, ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 19. και 20. Δεκεμβρίου. 

Εκεί είναι και το τέλος των προσπαθειών για φέτος και λογικά η έκτακτη έκδοση θα πρέπει να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου.

Ευχάριστα όλα αυτά καθόλου δεν είναι πλέον για την κυβέρνηση, αφού η διαπραγμάτευση στο Βερολίνο δεν απέδωσε καρπούς. Και μπορεί πράγματι να εμπεδώθηκε από όλες τις πλευρές ότι δεν θα τα χαλάσουμε για 1,5 ως δύο δις στα δημοσιονομικά, τα διαρθρωτικά όμως έχουν άλλη βαρύτητα και αυτά έχουν περάσει τώρα στο προσκήνιο.

Πολιτικά, οι όροι των δανειστών δεν μπορούν να παρακαμφθούν, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Ο φόρος ακινήτων που ακόμα δεν έχει ψηφιστεί, είναι ένα ζήτημα, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, στην οποία επιμένει είναι ένα ζήτημα. Μικρότερης σημασίας θέματα (γιατί δεν προκαλούν γενικευμένη ανταρσία στις κοινοβουλευτικές ομάδες) είναι οι ομαδικές απολύσεις και τα ΕΑΣ.

Εδώ αρχίζει όμως το πολιτικό πρόβλημα του κ. Σαμαρά. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δεχτεί τίποτε από αυτά χωρίς σοβαρές αναταράξεις, φόρος ακινήτων και απελευθέρωση πλειστηριασμών δεν περνάνε στη ΝΔ.

Στη διαπραγμάτευση δίνεις τα δύο και κρατάς τα δύο, ο Σαμαράς δεν έχει ωστόσο περιθώρια ελιγμών και δεν προβλέπεται να αποκτήσει σύντομα, είναι άγνωστο αν θα τα αποκτήσει.

Το πακέτο δεν θα κλείσει ούτε το Δεκέμβρη και είναι αμφίβολο, τι θα γίνει το Γενάρη. Μέσα σε όλα άλλωστε, και η οικονομική πραγματικότητα δεν  βοηθάει και αυτός είναι ο λόγος του εκνευρισμού που διακατέχει την κυβέρνηση.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προσγείωσε τις προσδοκίες, πιθανόν στο τέλος του χρόνου πράγματι να υπάρχει μια απόκλιση από τις προβλέψεις και αυτό κάνει τη ζωή πιο δύσκολη για την κυβέρνηση.