Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου

Μήνυμα προς τους εισαγγελείς πως «ο ρατσισμός θα νικηθεί μέσω της στήριξης της νομιμότητας και πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα τον κατανικήσει γιατί είναι ανεξάρτητη και την ανεξαρτησία της τη ζηλεύουν πολλές χώρες» έστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου στην 29η τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων.

Οι Εισαγγελείς από την πλευρά τους μέσω του προέδρου τους κ. Τζαβέλλα τόνισαν πως υπάρχουν πάρα πολλά προβήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης κάνοντας ειδική αναφορά στην ταχύτητα απονομής αυτής, στις ελλιπείς υλικοτενχικές υποδομές, στην ασφάλεια των δικαστηριων και φυσικά για τα μισθολογικά των δικαστικών λειτουργών. 

Ο κ. Αθανασίου μετέφερε τη δέσμευση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά πως οι αδικίες θα διορθωθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως «η Δικαιοσύνη έχει τη κατάσταση είναι τραγική» έκανε ειδική αναφορά και σε περιπτώσεις που η κυβέρνηση δεν τήρησε τη νομιμότητα,

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για τη «μη παραπομπή βουλευτών σε τακτικά δικαστήρια, την επιλεκτική μεταχείριση σε υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να ενημερωθούν για τις εκκρεμείς υποθέσεις σε βάρος συναδέλφων τους, ούτε να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας» ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλευρό των δικαστικών λειτουργών και στην προγραμματισμένη για τις 11 Δεκεμβρίου Πανδικαστική κινητοποίηση.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ως η  ανώτερη εισαγγελέας της χώρας κάλεσε τους συναδέλφους της να μη σκύψουν το κεφάλι παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί.

Ειδική αναφορά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαστές έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου η οποία αναφέρθηκε στη δήλωση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη «δεν μπορούμε συνταγματικά να μειώσουμε τη βουλευτική γιατί ισούται με το μισθό του δικαστή». Συγκεκριμένα απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει και ήδη οι δικαστικοί έχουν υποστεί ανεπίτρεπτη συνταγματικά μείωση 40%.