Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί φαίνεται πως είναι η τρόικα αφού δεν πρόκειται να έρθει εκ νέου στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση, εάν δεν υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με το θέμα των πλειστηριασμών να φέρνει αδιέξοδο, ενώ η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα.

Την 1η Ιανουαρίου του 2014 «ξεπαγώνει» η αναστολή των πλειστηριασμών, όμως, έναν μήνα πριν από την ημερομηνία-ορόσημο το ζήτημα αυτό αποτελεί το νο. 1 «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η φράση της τρόικας «βρείτε καταλύματα για τους αστέγους εάν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική», όπως δημοσίευσε το Έθνος, είναι ενδεικτική της στάσης που σκοπεύουν να κρατήσουν οι δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση.

Αυτό το γεγονός φυσικά προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, αφού το συγκεκριμένο «αγκάθι» μπορεί να προκαλέσει «σεισμό» τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε κοινοβουλευτικό.

«Το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να προστατεύσει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη» απάντησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τη σύγκρουση να διαφαίνεται, όμως ελλέιψει χρόνου είναι άγνωστο το αποτέλεσμά της.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πως υπάρχουν διαφορές.

«Πιέζουμε να υπάρξει κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερη, χωρίς αυτή η κάλυψη να αφορά μπαταχτσήδες και ανθρώπους που εκμεταλλεύονται τις ρυθμίσεις για να μην πληρώνουν», τόνισε.

Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, καθώς και το ΔΝΤ επιβεβαίωσαν χθες το ότι η τρόικα δεν θα προσγειωθεί στην Αθήνα πριν από τις 9 Δεκεμβρίου, με τις «ήξεις-αφίξεις» των τροϊκανών να έχουν στόχο μα βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής πλευράς.