Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Στριμωγμένη, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση που έχει απέναντί της μια άκρως επιθετική τρόικα που δείχνει ότι δεν κατανοεί ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της πως το πολιτικό σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Το σκηνικό είναι γνώριμο από το παρελθόν. Τα «λευκά κολάρα» της τρόικας προκαλούν και δεν δείχνουν καμία διάθεση να ρίξουν νερό στο κρασί τους, ενώ την ίδια στιγμή δηλητηριάζουν το…πόσιμο ύδωρ της δικομματικής κυβέρνησης που κανείς δεν ξέρει πόσο μπορεί να αντέξει.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός, εάν πιει και πάλι το ύδωρ που του προσφέρει τελεσιγραφικά η τρόικα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δηλητηριαστεί όλο το κορμί του, με ότι αυτό σημαίνει για την μετέπειτα πορεία του.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνουν να έχουν κατανοήσει ότι δεν μπορούν να σταθούν ούτε μια ώρα, εάν αποδεχθούν και πάλι τα όσα προτείνει η τρόικα και δεν είναι διατεθειμένοι να πιουν το... δηλητήριο που προσφέρουν οι τροϊκανοί δήθεν για τη σωτηρία της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λένε ότι επιμένουν στην κόκκινη γραμμή που έχουν χαράξει εδώ και καιρό και μεταδίδεται από συνεργάτες τους, πως είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποκύψουμε. Εάν συμβεί αυτό τελειώνουμε και παραδίδουμε τα κλειδιά της χώρας» τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και σπεύδουν να προβλέψουν ότι τελικά η τρόικα θα υποχωρήσει.

Αισιόδοξη πρόβλεψη, που όμως δεν προκύπτει από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις που υπάρχουν από την πλευρά της τρόικας, η οποία δείχνει διάθεση εξουδετέρωσης του υφιστάμενου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Οι γραμμές της Αθήνας είναι γνωστές: όχι άρση πλειστηριασμών για όσους δεν έχουν να πληρώσουν και όχι στις ομαδικές απολύσεις. Από εκεί και πέρα, γίνεται η όποια συζήτηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Ενδόμυχα, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ευελπιστούν σε συμβιβασμό, όχι όμως επώδυνο για την ελληνική πλευρά. Θεωρούν ότι οι πιστωτές θα δουν και το πολιτικό σκέλος και δεν θα αφήσουν την χώρα να συρθεί στην προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου του 2014, έχοντας ανοικτά θέματα.

Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι υπάρχουν στελέχη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας που έχουν την άποψη και προς τούτο εισηγούνται, να υπάρξουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί ώστε να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν η υφιστάμενη εκκρεμότητα με την τρόικα.

Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο και η κυβέρνηση δείξει ότι υποχωρεί έστω και λίγο και υιοθετήσει έστω μέρος των απαιτήσεων των δανειστών, κινδυνεύει με πτώση, αφού οι αντιδράσεις θα είναι έντονες.

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι πιστωτές και τι συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό του δικομματικού συνασπισμού, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα αποφασίσουν σήμερα την τελική τους στάση έναντι της τρόικας στην συνάντηση που θα έχουν στο Μαξίμου.