current views are: 2

2 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:54

Η επίμαχη περιβαλλοντική μελέτη για τον Αστέρα και τη Χερσόνησο Βουλιαγμένης

Το ποιος ξεκίνησε τα θλιβερά επεισόδια στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικής είναι το επουσιώδες.

Δημοσίευση 05:54’
αρθρο-newpost

Το ποιος ξεκίνησε τα θλιβερά επεισόδια στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικής είναι το επουσιώδες.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το ποιος άρχισε τα θλιβερά επεισόδια στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικής είναι το επουσιώδες. Η πλευρά του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού επιμένει ότι δέχτηκε επίθεση από τους περιφερειακούς συμβούλους του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίοι με τη σειρά τους λένε στο newpost ότι προσπάθησαν να προστατέψουν τον επιστημονικό συνεργάτη του Στάθη Παναγούλη, ο οποίος «έφαγε ξύλο γιατί με το κινητό του τράβηξε σε βίντεο την- με άγριες διαθέσεις – «έφοδο» εναντίον τους.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση του Αστέρα, είναι το ουσιώδες- είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση μετετράπη σε ρινγκ.

Όπως καταγγέλλει στο newpost ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσουκαλάς, «Εκτός από τα 180 στρέμματα του Αστέρα, περιλαμβάνονται στη μελέτη και 120 στρέμματα δημόσιας γης που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, παρανόμως σύμφωνα με πολλούς νομικούς.

Η χερσόνησος της Βουλιαγμένης είναι το καλύτερο, ίσως, μέρος της Μεσογείου. Αυτό το αμύθητης αξίας φιλέτο το παραχωρούν έναντι πινακίου φακής: μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 100 θα πάρει η Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει ο Αστέρας και 130 θα διοχετευτούν στα τοκοχρεωλύσια».

Πέρα από την παραχώρηση των 17.500 τ.μ. στον Αστέρα Βουλιαγμένης, χαρακτηρίζονται επιπλέον ως χρήσεις γης για αμιγή κατοικία 39.500 τ.μ. με πολύ μικρό όμως συντελεστή.

Πράγματι, στο προοίμιο της η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναφέρεται ρητώς:

«Ως γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α ορίζεται το ακίνητο του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης. Ως περιοχή μελέτης της ΣΜΠΕ ορίζεται το σύνολο της περιοχής που αλληλεπιδρά και αναμένεται να επηρεαστεί άμεσα ή έμμεσα από την επιδιωκόμενη αξιοποίηση, δηλαδή άμεσα ολόκληρη η περιοχή της χερσονήσου Μικρό Καβούρι της Δημοτικής Ενότητας Βουλιαγμένης, του δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Ως ευρύτερη ζώνη επιρροής του σχεδίου θεωρείται η περιοχή, που βρίσκεται στον άμεσο περίγυρο της προς αξιοποίηση έκτασης, η Δημοτική ενότητα Βουλιαγμένης.

Το σύνολο της έκτασης που εξετάζεται, αποτελείται από το Ακίνητο, στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Αφροδίτη», του ακινήτου ιδιοκτησίας «ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε.», επί του οποίου βρίσκονται τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα «ARION PALACE» και «ΝΑΥΣΙΚΑ – WESTIN», το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, το λιμένα αναψυχής Βουλιαγμένης (Μαρίνα Ε.Ο.Τ.), τις εκτάσεις πρασίνου που είναι χαρακτηρισμένες από το διάταγμα του 2004 (ΦΕΚ254Δ/2004) ως ζώνες αποκατάστασης φυσικού τοπίου αττικής χλωρίδας και πανίδας και τέλος την παραλιακή και παράκτια ζώνη της χερσονήσου. Η περιοχή με την επωνυμία «ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ» έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τμ. 

Το βόρειο τμήμα του οικοπέδου, εμβαδού 192.622,00 τ.μ., αποτελεί ιδιοκτησία της «ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε.» (θυγατρική της «Εθνικής Τράπεζας»), ενώ στο νότιο, εμβαδού 111.807,17 τ.μ., η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία μέχρι το έτος 2029 στην Εθνική Τράπεζα».

«Αντιδρούμε διότι δεν πουλιέται ο Αστέρας αλλά όλη η χερσόνησος» λέει ο κ. Τσουκαλάς και συμπληρώνει:

«Επίσης, προβλέπει δυνατότητα λειτουργίας διάσπαρτων εμπορικών κέντρων μέχρι 500 τ.μ. έκτασης το καθένα, αλλά και διατήρηση της αναλογίας του πρασίνου στην περιοχή σε ποσοστό 70% σε σχέση με τις οικοδομήσιμες εκτάσεις».

Στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ έχει αντιδράσει και ο δήμος Βουλιαγμένης- Βάρης – Βούλας. Ήδη ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς έχει δηλώσει πως δεν είναι αντίθετος στην πώληση του Αστέρα, αλλά στους όρους με τους οποίους δρομολογείται αυτή, για αυτό και απορρίπτει κατηγορηματικά το σχέδιο που προωθείται από το ΤΑΙΠΕΔ. Έχει μάλιστα καταγγείλει πως «μέσα από αυτόν το σχεδιασμό προβλέπεται η τσιμεντοποίηση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης, μέσω της αλλαγής των χρήσεων γης και των όρων δόμησης στην έκταση αυτή και ουσιαστικά δημιουργείται μια νέα μικρή πόλη στα όρια της ήδη υφιστάμενης, γεγονός που οδηγεί στην περιβαλλοντική και οικιστική καταστροφή μιας μοναδικής ομορφιάς περιοχής, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα».

Μάλιστα, έχει σαφώς εκφράσει την πρόθεση του Δήμου να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει σε νομικό επίπεδο, για να αποτρέψει την καταστροφή της περιοχής.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη μελέτη.


σχετικα αρθρα