Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Μία ισορροπία... τρόμου προσπαθεί να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διατηρήσει την κυβερνητική σταθερότητα και συγχρόνως να διασφαλίσει τις επιθυμίες των ταλαιπωρημένων βουλευτών του.

Σε σύσκεψη που είχε χθες αργά το βράδυ με συνεργάτες του- εν όψει της νέας συνάντησης στο Μαξίμου- ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να υποχωρήσει στα θέματα  της προστασίας της πρώτης κατοικίας και του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού από πλειστηριασμούς, αλλά και των ομαδικών απολύσεων μετά μάλιστα και τις ριζικές αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με το υπηρεσιακό Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε αλλά και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν. Αν και οι διαρροές από τη Χαριλάου Τρικούτη ανέφεραν ότι οι συζητήσεις περιορίστηκαν στη βιωσιμότητα του χρέους, σίγουρα θα αναφέρθηκαν και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που έχουν βαλτώσει… 

Το ΠΑΣΟΚ αρνείται ότι η σκλήρυνση της στάσης του και η θέση του πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποχωρήσει απέναντι στις αξιώσεις της τρόικας υπηρετεί  τον στόχο τού να ικανοποιήσει ένα τμήμα της κοινωνίας, την ώρα δε που δημοσκοπικά εξακολουθεί να κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

«Οι δημοσκοπήσεις δεν μάς ευχαριστούν αλλά αλήθεια ποιον ευχαριστούν άραγε ως γενική τάση και ανεξάρτητα από την τεχνική τεκμηρίωσης και την ποιότητα κάθε μιας από αυτές» αναφέρεται σε κείμενο της Χαριλάου Τρικούπη με το οποίο διαψεύδονται δημοσιεύματα που συνδέουν τις «κόκκινες γραμμές» Βενιζέλου με την δημοσκοπική καθίζηση.

Στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να είπε για μία ακόμη φορά πως «πρέπει να σεβαστούμε τις ευαισθησίες των βουλευτών» γνωρίζοντας πρακτικά ότι ενδεχόμενη νέα απώλεια πράσινου βουλευτή σε κρίσιμη ψηφοφορία το επόμενο διάστημα μπορεί να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές στο ίδιο το κόμμα.

Εντός της εβδομάδας θεωρείται πιθανόν να συγκληθεί και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με στόχο την συσπείρωσή της αλλά και μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση γύρω από θέματα που εκκρεμούν όπως αυτό της πρόσκλησης αποστασίας της οποίας έγιναν αποδέκτες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.