«Περιμένοντας την τρόικα», είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα Tagesspiegel που αναφέρεται στην αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα Δευτέρα νέας επίσκεψης της τριμερούς.

Ο αρθρογράφος σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ότι «οι οικονομικοί επιθεωρητές ακύρωσαν την επίσκεψή τους στην Αθήνα – κλιμακώνεται η διαμάχη με την ελληνική κυβέρνηση». 

Μετά την νέα αναβολή, όπως σημειώνεται, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει μπροστά του μια όχι ιδιαίτερα ευχάριστη συνάντηση. Ήδη προ δέκα ημερών ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε προειδοποιήσει ότι αρκετοί υπουργοί αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα». 

«Ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ελπίδα να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να μην επισκιαστεί η ελληνική προεδρία που ξεκινά την πρώτη Ιανουαρίου. Εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, όμως, υπάρχουν εντεινόμενες αντιδράσεις. Για περαιτέρω περικοπές δεν πρόκειται πιθανότατα να βρεθεί πλειοψηφία στο κοινοβούλιο». (…) 

«Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Σαμαράς αναμένεται στις Βρυξέλλες. Αφορμή της επίσκεψης στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν κανονικά η ελληνική προεδρία. Εντούτοις το θέμα της τρόικαςς αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της συνάντησης. Παρατηρητές στην Αθήνα βλέπουν ήδη τον Δεκέμβριο ως μοιραίο μήνα, ο οποίος θα μπορούσε να αποφασίσει για την πτώση ή τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Σαμαράς είναι αντιμέτωπος όχι μόνον με την τρόικα, αλλά και με μαζικές απεργίες σε πανεπιστήμια και στον χώρο της υγείας».