Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Κρίσιμη συνάντηση έχουν στις 18:00 σήμερα το απόγευμα οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σκλήρυνση της στάσης της τρόικας που απαιτεί πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών αλλά και των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα πριν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο μπορεί να κατέληξε σε... συμβιβασμό ως προς το δημοσιονομικό κενό, ωστόσο η ανάληψη της δέσμευσης για προώθηση του συνόλου των διαρθρωτικών αλλαγών φέρνει πλέον τη δικομματική κυβέρνηση αντιμέτωπη με οριακές καταστάσεις.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών, σε συνδυασμό μάλιστα με την υψηλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, πυροδοτεί τις αντιδράσεις των βουλευτών καθώς οι «απειλές» έναντι των ακινήτων οδηγούν σε διάρρηξη των πολιτικών σχέσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους ψηφοφόρους τους.

Την ίδια στιγμή, ενδεχόμενη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που εξυπηρετεί αρχικώς τις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, δύσκολα θα γίνει ανεκτό από την πλειοψηφία καθώς ο ιδιωτικός τομέας έχει υποστεί τα ισχυρότερα πλήγματα από την κρίση.

Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι αρκετά από τα στελέχη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις προεξοφλούν πώς αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση και η τρόικα επιμείνει να υιοθετηθούν οι θέσεις της τότε είτε οδηγούμαστε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων είτε σε πτώση της κυβέρνησης καθώς τα εν λόγω νομοθετήματα δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό καθώς:

- Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του, αν και επιμένουν στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Ελλάδα, δεν εμφανίζονται αποφασισμένοι να την επιδιώξουν με όποιο κόστος. Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνον στη σκλήρυνση της στάσης Βενιζέλου αλλά και στις αναστολές εντός ΝΔ και Μαξίμου.

- Το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου βρίσκεται πλέον σε φάση πλήρους εξαέρωσης. Οι εκτιμήσεις των δημοσκοπήσεων για την εκλογική επιρροή του κόμματος είναι αποκαρδιωτικές, γεγονός που «απελευθερώνει» ενδεχομένως βουλευτές του κόμματος να επιδιώξουν μία ηρωική έξοδο.

- Η τρόικα έχει εντείνει την πίεση προς την ελληνική πλευρά για την υπογραφή συμφωνίας, με τους όρους που η ίδια επιθυμεί.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς συνδέουν το ζήτημα των πλειστηριασμών με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθούν και τα πρόσθετα κεφάλαια που έχουν μείνει αδιάθετα από τον πρώτο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό βάζουν, ουσιαστικά, το... μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης καθώς οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επένδυαν σε αυτά τα κεφάλαια προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, χωρίς την ανάγκη νέας συμφωνίας.

- Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, που κατά τους τροϊκανούς θα... οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης.

- Οποιαδήποτε εξέλιξη μπορεί να πυροδοτήσει κύκλο σοβαρών πολιτικών αντιδράσεων καθώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της κρίσιμες ψηφοφορίες, με πρώτη αυτή του Σαββάτου επί του νέου προϋπολογισμού ενώ θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή και οι πλειστηριασμοί μαζί με το φόρο ακινήτων. Για το ζήτημα των απολύσεων αναζητείται τρόπος ρύθμισης χωρίς να δοκιμαστεί για άλλη μία φορά η κυβερνητική πλειοψηφία.

Το επόμενο χρονικό ορόσημο για την κυβέρνηση είναι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, όπου η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει τουλάχιστον να λάβει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που εκκρεμεί. Για τη δόση αυτή εκκρεμεί, ως προαπαιτούμενο, το – όχι εύκολο - σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.