Στη σημασία του τουρισμού για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στο 17ο ετήσιο συνέδριο του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου της Γερμανικής Τουριστικής Βιομηχανίας. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα λειτουργεί ως βαρόμετρο για την ανάπτυξη και την απασχόληση στη χώρα και, παράλληλα, αποτελεί βασικό εργαλείο για έξοδο από την κρίση. «Όλοι, πλέον, αναγνωρίζουμε ότι ο τουρισμός βοηθάει τα μέγιστα, στη δύσκολη αυτή στιγμή, την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενόψει της ελληνικής Προεδρίας που ξεκινά τον Ιανουάριο του 2014, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι θα τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα, στο πλαίσιο μιας νέας συγκροτημένης τουριστικής πολιτικής. «Αποτελεί ζωτικής σημασίας θέμα για τις χώρες του Νότου, να ενισχύσουν την αύξηση της τουριστικής κίνησης» υπογράμμισε.

Η υπουργός αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως ό,τι «δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε, το πραγματοποιήσαμε και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια».

Yπογράμμισε ότι οι «Έλληνες πολίτες έκαναν επίπονες θυσίες, φθάνοντας στα όριά τους». Ωστόσο, τόνισε ότι οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, υπενθυμίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα.

Τέλος, η κ. Κεφαλογιάννη παρουσίασε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, αναφέροντας τους τέσσερεις άξονές του, που είναι οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, το χωροταξικό του τουρισμού, το νέο ΕΣΠΑ και η επικοινωνιακή στρατηγική της Ελλάδος για τον τουρισμό.

Στο διάστημα της παραμονής της στο Βερολίνο, η κ. Κεφαλογιάννη θα έχει συνάντηση με τον Ζόρεν Χάρτμαν, επικεφαλής του εμπορικού σήματος Τ.Ο. DER Touristik, που ανήκει στον δεύτερο μεγαλύτερο διοργανωτή ταξιδίων της Γερμανίας. Θα παραχωρήσει, επίσης, συνέντευξη στο μεγαλύτερο επαγγελματικό τουριστικό περιοδικό FVW.