"Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι μήνυμα αποτροπής και αποδοκιμασίας για ορισμένες βασικές συνιστώσες της κυρίαρχης πολιτικής, που ασκούν οι γνωστοί εθνικιστικοί κύκλοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτικών κομμάτων στην Τουρκία", δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ταυτόχρονα, όπως ο ίδιος τόνισε "είναι και μήνυμα ενθάρρυνσης προς όσους αγωνίζονται στην γειτονική μας χώρα  για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της και την ειλικρινή προσέγγισή της προς το Ευρωπαϊκό κεκτημένο."

Επιπλέον, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του περιεχομένου του Ψηφίσματος για την Ελλάδα αφού όπως είπε χαρακτηριστικά:

"- Ασκείται έντονη κριτική προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και τις πτήσεις Τουρκικών μαχητικών πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

- Καυτηριάζεται η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το “Πρόσθετο Πρωτόκολλο” με την Κύπρο, ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

- Καλείται η Άγκυρα να διευκολύνει την δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο.

- Καλείται η Τουρκία να υπογράψει, να κυρώσει και να εφαρμόσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, χωρίς άλλη καθυστέρηση."

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή στην έκδοση του Ψηφίσματος, που είχαν οι Έλληνες και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές και ιδιαιτέρως τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που προέρχονται από τη Ν.Δ, δίνοντας τους μάλιστα και συγχαρητηρία.