Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος τον επισκέφτηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας της εν λόγω Ομάδας.

Ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, που είναι η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, η προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, σε υγιείς δημοσιονομικές και δημογραφικές βάσεις, η εμβάθυνση των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης, η τραπεζική ένωση, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και της ευρωπαϊκής ακτογραμμής, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, χωρίς ανθρωπιστικές κρίσεις όπως τα τραγικά γεγονότα της Λαμπεντούζα και της Σικελίας, καθώς και η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική την οποία ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «προτεραιότητα οριζόντια».

Εξάλλου, ο κ. Σβόμποντα κάλεσε όλους -της τρόικας περιλαμβανομένης- να αναγνωρίσουν «το τεράστιο έργο που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση για να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα, στα διοικητικά θέματα για παράδειγμα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές σε μερικές μέρες ή μερικούς μήνες, ακόμη και σε μερικά χρόνια. Έχει γίνει ένα τεράστιο έργο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται πάντα. Θέλω, επίσης, να απευθύνω έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προς το Συμβούλιο και τα θεσμικά όργανα, όπως η τρόικα, να αναγνωρίσουν τα όσα έχουν γίνει, και όχι να ζητούν πράγματα, τα οποία είναι απαράδεκτα, διότι θα τορπιλίσουν τη στήριξη του λαού προς την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα άλλο θέμα», προσέθεσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, «το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα τεράστιο έργο, με βάση τη δύσκολη γεωγραφική της θέση. Και εδώ, θα πρέπει να γίνουν πράγματα και πρέπει να βελτιωθούν οι δράσεις, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου, όπου είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και κοινές ευρωπαϊκές δραστηριότητες».

Ερωτηθείς για το θέμα του νεοναζισμού, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή κόμμα που υποκρύπτει μια εγκληματική οργάνωση στο φαινόμενο του νεοναζισμού. Προσέθεσε ότι «είναι προτεραιότητα για κάθε προοδευτικό Ευρωπαίο πολίτη να αντιταχθεί στα φαινόμενα του φασισμού, του ναζισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε μορφής βίας, πολιτικής ή κοινωνικής. Με την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και γενικότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοργανώσουμε πάρα πολλές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, στη διάρκεια του εξαμήνου της Προεδρίας. Αυτά είναι δεδομένα, είναι προγραμματισμένα και ανακοινώνονται σταδιακά».

Από την πλευρά του, ο κ. Σβόμποντα υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτά τα θέματα, της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, κάθε είδους εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού εξτρεμισμού», εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για την αποφασιστικότητα των Ελλήνων σοσιαλιστών αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, για την καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται πίσω από τα πολιτικά κινήματα και τα πολιτικά κόμματα».