Για το ανθρωπιστικό έργο του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά σύνορα της χώρας μας, θα ενημερώσει αύριο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, την Ευρωπαία επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια για τα κοινωνικά δικαιώματα Σεσίλια Μάλστρομ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Ναυτιλίας, με απόφαση του κ. Βαρβιτσιώτη, προχώρησε στη δημιουργία χώρων προσωρινής υποδοχής των παράνομων μεταναστών σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μόνο για τις πρώτες 24 ή 48 ώρες που κρατούνται από το Λιμενικό.

Στο μεταξύ σε στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του Λιμενικού, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, τα αεροπλάνα του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος έχουν πραγματοποιήσει 208 εξόδους και 635 ώρες πτήσης σε προγραμματισμένες και έκτακτες περιπολίες. Μάλιστα κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2013, στο πλαίσιο της επιχείρησης «EPN AENEAS 2013», δικινητήριο αεροπλάνο της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Λιμενικού, πραγματοποίησε 100 ώρες περιπολίας στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ιταλίας, εντοπίζοντας, μεταξύ άλλων, 449 παράνομους μετανάστες, οι οποίοι περισυνελέγησαν ασφαλώς από τις ιταλικές Αρχές.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο ενίσχυσης του Λιμενικού σε μέσα και εξοπλισμό με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Δημήτρη Μπαντιά, θα παραλάβει αύριο σε ειδική τελετή, τέσσερα ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη, που θα συνδράμουν στις επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα.

Τα συγκεκριμένα σκάφη χρηματοδοτούνται κατά 80% από κοινοτικούς πόρους και έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα με τεχνικά χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες των ελληνικών θαλασσών.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης έχει τονίσει κατά επανάληψη ότι στόχος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η θωράκιση του Αιγαίου και των ελληνικών θαλασσών από τη λαθρομετανάστευση και το λαθρεμπόριο.