Κατά του Υπουργείου Οικονομικών βάλλει και η “Δημοκρατική Αριστερά” για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τα αληθινά ή όχι στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η κυβέρνηση. Μάλιστα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, η πρόσφατη παραίτηση του ΓΓ του Υπουργείου, Δημήτρη Γεωργακόπουλου, συνδέεται με τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνεται ότι η εμφανιζόμενη μείωση του ελλείμματος αφορά τα προσωρινά και όχι τελικά στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση της ΔΗΜ.Αρ. Έχει ως εξής:


“H δημοσιοποίηση, μόλις σήμερα, του Δελτίου Εκτέλεσης Προϋπολογισμού Φεβρουαρίου αναδεικνύει τα τεράστια προβλήματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του 2010 και του 2011, όπως με ιδιαίτερη επιμονή υποστηρίζει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Και μόνο η ανάδειξη μερικών ενδεικτικών στοιχείων μπορεί να ερμηνεύσει τις πρόσφατες παραιτήσεις στο Υπ. Οικονομικών μπροστά στην προφανή αποτυχία.

Συγκεκριμένα:

-10.2% τα έσοδα, -9.2% τα καθαρά έσοδα, σε σχέση με το 2010.

+3.3% οι δαπάνες, -0.11% οι πρωτογενείς δαπάνες, σε σχέση με το 2010.

Και επιπλέον 4 δις. Ευρώ σε ομόλογα, που δεν υπήρχαν πουθενά στον προϋπολογισμό του 2011, για να πληρωθούν οφειλές!

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις κλπ είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 9 εκατ Ευρώ στα 8.12 δισ του διμήνου! Αυτό είναι το 0.11%!

Και επιπλέον, αν ο προϋπολογισμός του 2011 εκτελεσθεί ΑΚΡΙΒΩΣ όπως προβλεπόταν-δηλαδή και με ανάκαμψη των εσόδων-το έλλειμμα θα φθάσει στα 27.5 δις !

Ερωτήματα γεννώνται εξάλλου και για τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το κρίσιμο μέγεθος του ελλείμματος. Συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις περί ελλείμματος στο 9.6% έγιναν με τα προσωρινά στοιχεία Δεκεμβρίου - απόλυτο νούμερο τότε 21.041 δις Ευρώ (κι αυτό δεν είναι ακριβές γιατί με ΑΕΠ 230 το έλλειμμα θα ήταν 9.13%). Τον Ιανουάριο το νούμερο ανέβηκε στα 23.9 δις. Ευρώ και το τελικό είναι μόλις 24.877δις Ευρώ. Δηλαδή 10.8% (με επιφύλαξη πάντα για το ΑΕΠ των 230 δις Ευρώ που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ).”