Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Μεγάλο ρίσκο αναλαμβάνει -σύμφωνα με έμπειρους πολιτικούς αναλυτές και κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες- η δικομματική κυβέρνηση με την επιλογή της να προχωρήσει σε μονομερή κίνηση στο θέμα των πλειστηριασμών.

Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν να τηρήσουν σκληρή στάση και να μην υποχωρήσουν στις εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να…«παίξουν» με την φωτιά!

Ο κύβος ερρίφθη στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας και οι δυο εταίροι, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αποφάσισαν, εάν δεν υπάρξει κοινός τόπος με τους εκπροσώπους των πιστωτών στο ζήτημα των πλειστηριασμών, θα προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση.

Η δικομματική κυβέρνηση υπό το βάρος της κοινωνικής αντίδρασης και υπό το φόβο της πίεσης των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα επιμείνει στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν χαραχθεί εδώ και καιρό.

Ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θέλησαν με την κίνησή τους να δείξουν, πρωτίστως στην κοινωνία που είναι δύσπιστη έναντι του πολιτικού συστήματος, ότι υπάρχει και η αντίδραση έναντι των πιστωτών.

«Εμείς απολογούμαστε στους πολίτες και όχι στην τρόικα» έλεγαν αργά το βράδυ της Δευτέρας κεντρικά κυβερνητικά στελέχη και διευκρίνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε πόλεμο με τους πιστωτές, αλλά οφείλει να προστατεύσει την κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά και οι αντοχές της έχουν εξαντληθεί.

Η απόφαση της κυβέρνησης ενέχει μεγάλο ρίσκο, καθώς κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τη στάση της τρόικας και κυρίως πως θα αντιδράσουν οι πιστωτές που βλέπουν μια προσπάθεια της Αθήνας να βγει, όσο μπορεί, από τις ράγες του μνημονίου.

«Εμείς έχουμε τον τελευταίο λόγο» διαμηνύει η τρόικα, αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι οι πιστωτές έχουν παράλογες απαιτήσεις και δυναμιτίζουν την κατάσταση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην κοινωνία, αλλά και το πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις, αποφάσισαν να κινηθούν δυναμικά κόντρα στην επιθετική γραμμή της τρόικας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουν και την συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

Μένει να φανεί ποιος θα νικήσει στο τέλος, αν και μέχρι τώρα στις περισσότερες περιπτώσεις, η τρόικα είναι η νικήτρια. Αυτό θέλει να το αλλάξει στο συγκεκριμένο ζήτημα ο Πρωθυπουργός για να ενισχύσει και την αξιοπιστία του στην εγχώρια κοινή γνώμη που βλέπει αρκετές υποχωρήσεις.