Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Το πεδίο για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, παραμονές της ψήφισης του προϋπολογισμού προετοιμάζει μεθοδικά ο πρόεδρος του κόμματος συνεχίζοντας την σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στην τρόικα.

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η συνεδρίαση του οργάνου αποκτά εξαιρετική σημασία γιατί έρχεται έπειτα από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων και πληροφοριών που επιμένουν ότι ένα ακόμη ατύχημα με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις για την πορεία του κόμματος ενδεχομένως και για την δική του παραμονή στην ηγεσία ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές.

Η Χαριλάου Τρικούπη προτίμησε να μην δώσει τροφή στο πρόσφατο σχόλιο -4.500- λέξεων του Γιώργου Ελενόπουλου, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου θεωρώντας ότι στην σημερινή συγκυρία δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το να ανοίξει ένα ακόμη εσωτερικό μέτωπο.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το επιτελείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δεν ξεσκονίζει λέξη προς λέξη το «σχόλιο» το οποίο ουσιαστικά δικαιώνει την επιλογή του δημοψηφίσματος από τον πρώην πρωθυπουργό αδειάζοντας τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Και τούτο, διότι στην Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να διερευνήσουν εάν και πόσο οι πυκνές τοποθετήσεις είτε του ιδίου του κ. Παπανδρέου είτε των συνεργατών του, συνιστούν ένα ενεργότερο ενδιαφέρον του για δυναμική επανάκαμψη.

Η τακτική λοιπόν της σύγκρουσης με την τρόικα διευκολύνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο σημείο των εντυπώσεων που προκαλούνται στην κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση να ψηφίσει άρση του παγώματος των πλειστηριασμών ή ομαδικές απολύσεις.

Την στρατηγική Βενιζέλου διευκολύνει κι ένα επιπρόσθετο στοιχείο. Το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα της... αποστασίας και δια του εκπροσώπου του Παναγιώτη Σκουρλέτη επανέφερε το ζήτημα των ανοιχτών αγκαλών της Κουμουνδούρου για όλους όσοι θελήσουν να ψηφίσουν αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.

Ο πρώτος κάβος για τον κ. Βενιζέλο είναι ο προϋπολογισμός. Εκτιμάται ότι σ' αυτήν την ψηφοφορία το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντιμετωπίσει κανένα εμφανές πρόβλημα. Όμως η επόμενη εβδομάδα είναι πιο δύσκολη με τα θέματα της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας και των πλειστηριασμών σε εκκρεμότητα.