Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Ούτε σχέδιο, ούτε συντονισμός, ούτε συνεργασία υπηρεσιών.

Η περιβόητη «κρατική μηχανή» που τίθεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές, δεν είναι τίποτε άλλο από τους πυροσβέστες που τρέχουν πότε εδώ-πότε εκεί, για να προλάβουν να βρεθούν σε όλα τα σημεία που – ταυτόχρονα σε αυτές τις περιπτώσεις- καλούνται να επιληφθούν.

Είναι το σύστημα «γιουρούσι» ή «γερμανικό» όπως έλεγαν παλιά οι μαθητές δημοτικού στις αλάνες.

Ποια είναι όμως η κανονική διαδικασία, η «αλυσίδα» που ενώνει μεταξύ τους τις κρατικές υπηρεσίες όταν αναμένεται μια θεομηνία;

«Εμείς ενημερώνουμε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αφού εκδώσουμε έκτακτο δελτίο», λέει στο newpost ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάλος.

«Εμείς με τη σειρά μας ενημερώνουμε τις τοπικές αρχές, ενώ κάθε χρόνο εκδίδουμε επικαιροποιημένες οδηγίες για την αντιπλημμυρική προστασία, των καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων και για ό,τι άλλο πρέπει να κάνουν», λέει στο newpost o  Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Και συνεχίζει: «Όσο εξελίσσεται ένα περιστατικό είναι επί τόπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις που προσπαθούν να αντεπεξέλθουμε. Δεν είμαι πολιτικός προϊστάμενος εκείνη τη στιγμή. Εκείνη την ώρα είναι οι επιχειρησιακοί που πρέπει να δράσουν».

Ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφής: κατά τη διάρκεια της θεομηνίας δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών, οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι είναι μόνοι τους, στο έλεος της απροθυμίας περιφερειών και δήμων να καθαρίσουν τα ποτάμια και τα ρέματά τους.

Όσο για την κάθε έτος  επικαιροποιημένη οδηγία, δεν είναι τίποτα περισσότερο ένα καθιερωμένο κείμενο προς δήμους, περιφέρειες και ΕΥΔΑΠ να καθαρίσουν τα ρέματα και τα φρεάτια. Αν το κάνουν, δεν το ελέγχει κανείς.

Το αποτέλεσμα είναι να θρηνεί η χώρα πέντε νεκρούς και να μετρά ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες των τελευταίων δέκα ημερών.

Όσο για τις απαραίτητες κοινές συσκέψεις προκειμένου να υπάρχει συντονισμός μεταξύ όλων των υπηρεσιών, είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Λάλος, η τελευταία με θέμα τις πλημμύρες του χειμώνα έγινε πριν από δύο μήνες.... όταν ακόμη φορούσαμε κοντομάνικα και αντιηλιακό.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο για την αντιμετώπιση των πλημμυρών.