Επιμέλεια: Τιτίκα Ανουσάκη

Τις φωτογραφίες της χρονιάς έδωσε στη δημοσιότητα το περιοδικό Time ξεχωρίζοντας τα δέκα «καλύτερα» κλικ  του 2013

Όπως γράφει το περιοδικό η φωτογραφία είναι το επικρατέστερο μέσο επικοινωνίας στις μέρες μας  καθώς περισσότερες από μισό δισεκατομμύριο φωτογραφίες διακινούνται κάθε μέρα στον κόσμο. 

1. Βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης. Περιγράφει ο φωτογράφος John Tlumacki: «Όταν έφτασα στο σημείο είδα τη φρίκη μπροστά μου. Τότε μόλις άρχισα να καταλαβαίνω τι φωτογράφιζα. Δεν έπαιρνα το μάτι μου από την κάμερα. Ένας αστυνομικός με κοίταξε στα μάτια και μου είπε δεν θα έπρεπε να είσαι εδώ, μια ακόμη βόμβα μπορεί να εκραγεί». 

TIME John Tlumacki. Boston, Mass., USA. April 15, 2013

2. Κατάρρευση κτιρίου στο Μπαγκαντές και ο Taslima Akhter απαθανατίζει ένα ζευγάρι που ανασύρεται από τα χαλάσματα αγκαλιασμένο. «Εξακολουθώ ακόμα και σήμερα και αναρωτιέμαι αν τα όνειρα αυτού του ζυεγαριού έχουν καμία σημασία...Υπάρχει λόγος να τους προσέξουμε ή μήπως όχι επειδή είναι οι φτωχότεροι εργάτες του πλανήτη...Η φωτογραφία μου είναι η διαμαρτυρία μου». 

TIME Taslima Akhter. Savar Dhaka, Bangladesh. April 24, 2013.

3. Αυστραλία πυρκαγιές. Ο Tim Holmes περιγράφει: «Εκείνη την ημέρα η προβλήτα έγινε το καταφύγιό μας, το νερό εξαιρετικά κρύο στο σώμα ενώ η φωτιά έκαιγε το πρόσωπό μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η έλλειψη οξυγόνου. Η προβλήτα κάηκε όταν η φωτιά έφτασε στις ακτές...Τη φωτογραφία την τράβηξα για να τη στείλω στην κόρη μου για να δει ότι είμαστε όλοι καλά». 

TIME Tim Holmes. Dunalley, Australia. Jan. 4, 2013.

4. Κωνσταντινούπολη, πλατεία Ταξίμ. 
Αυτή η φωτογραφία ήταν η σπίθα για την έναρξη των πολυήμερων διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη. Η εν λόγω φωτογραφία έκανε το γύρο του διαδικτύου με τεράστια επιτυχία και έπαιξε στα μεγαλύτερα ξένα μέσα ενημέρωσης. Από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι την «τράβηξαν» για να την κοινοποιήσουν, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό πολλοί την τύπωσαν και σε μπλουζάκια. 

TIME Daniel Etter. Istanbul, Turkey. June 1, 2013.


5. Ο φακός του David Jenkins απαθανατίζει καρχαρία στην ακτή του Seal Island στη Νότια Αφρική να κάνει «πιρουέτες» για να αποκτήσει τη λεία του και εντυπωσιάζει. 

TIME  David Jenkins. Seal Island, South Africa. July 26, 2013.

6. Κένυα Ναιρόμπι. 
Ο Tyler Hicks βρίσκεται μέσα στο εμπορικό κέντρο και φωτογραφίζει τον τρόμο και τη φρίκη κατά την ομηρεία στο εμπορικό κέντρο. Η μητέρα μαζί με τα δύο παιδιά της βρίσκεται επι ώρες κρυμμένη...τέλικα όπως λέει ο φωτογράφος βγήκαν σώοι και οι τρεις από τα πυρά των εισβολέων. 

TIME Tyler Hicks. Nairobi, Kenya. Sept. 21, 2013.

7. Στην έβδοομη θέση το πορτρέτο ενός βετεράνου πολέμου σε στιγμές χαλάρωσης από τον φακό του πολεμικού ανταποκριτή Peter van Agtmael

TIME Peter van Agtmael. Humble, Texas, USA. June 12, 2013.
8. Ταραχές στην Αίγυπτο. Ο Mosa'ab Elshamy περιγράφει: «Μετά τις πρώτες δώδεκα ώρες των ταραχών άφησα την κάμερα και πήρα τον δρόμο για το σπίτι. Ξαφνικά άκουσα φωνές και είδα ένα μεγάλο πλήθος κόσμου. Δύο άνδρες κρατούσαν ένα νέο παιδί νεκρό χτυπημένο από σφαίρα στο κεφάλι. Ήταν όλοι σε σοκ. Ήταν η τελευταία φωτογραφία που τράβηξα εκείνη την ημέρα αλλά έχει χαραχτεί στη μνήμη μου». 

TIME  Mosa’ab Elshamy. Cairo, Egypt. July 27, 2013.


9. Τυφώνες στις Φιλιππίνες. Ο Philippe Lopez απαθανατίζει την τραγωδία που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαϊγιάν με τους τουλάχιστον 5.500 νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές. 

TIME Philippe Lopez, Tolosa, Leyte, The Philippines. Nov. 18, 2013.

10.Συρία- Εν ψυχρώ εκτέλεση 
Είναι ίσως η πιο σκληρή φωτογραφία που αποτυπώνει με τον πιο ωμό τρόπο τη βία. Ο φωτογράφος Emin Özmen αποτυπώνει τις εκτελέσεις της Αλ Κάιντα μπροστά στα έκπληκτα μάτια κατοίκων στην πόλη Aleppo.

TIME Emin Özmen. Keferghan, Syria. Aug. 31, 2013.

TAGS