Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Κόντρα για τον εκλογικό νομό αλλά και για τον... Καλλικράτη ξέσπασε στην κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ να απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο τους σχεδιασμούς του υπουργού Εσωτερικών να προωθήσει αλλαγές πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην Χαριλάου Τρικούπη ανέβηκαν στα κεραμίδια-χωρίς λόγο- ακούγοντας χθες τον Γιάννη Μιχελάκη να προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής για να δρομολογηθούν αλλαγές στον «Καλλικράτη» λέγοντας δε ότι για τα πέντε μεγάλα νησιά οι δήμοι πρέπει να σπάσουν.

Το πρώτο όχι εκδηλώθηκε σε χρόνο ρεκόρ από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα ο οποίος διασαφήνισε ότι το κόμμα δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί τέτοιες αποφάσεις του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Προφανώς οι βουλευτές πιεσμένοι από τη δημοσκοπική κατρακύλα και τον κίνδυνο να μην εκλεγούν, επιλέγουν ένα θέμα να αντιδράσουν με τοπικιστικά κριτήρια αλλά και κομματικές σκοπιμότητες. 

Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι το ξήλωμα του Καλλικράτη είναι casus belli, πέραν τού ότι εκτιμά πως ο κ. Μιχελάκης θέλει να σπάσει δήμους σε νησιά για να εξυπηρετήσει υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας.

Η ιστορία δεν τελείωσε εκεί. Μαθαίνοντας ο υπουργός των Εσωτερικών την οξύτατη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να τον ενημερώσει και για την πρόθεση του να προωθήσει αλλαγή του εκλογικού νομου και επαναφορά του 42%! 

Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο δεν πρέπει να ήταν καθόλου ευχάριστο κι αν κρίνει κανείς από τα μετέπειτα σχόλια των στελεχών του ΠΑΣΟΚ μάλλον ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί  του υπουργού Εσωτερικών.

Βέβαια το θέμα θα λυθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό με βασικό δίλημμα τη προώθηση των μεταρρυθμίσεων ή την ακινησία  εξαιτίας εκλογικών σκοπιμοτήτων του ΠΑΣΟΚ.

Ο «Καλλικράτης» είναι ημιτελής και απομένει να αποδειχτεί αν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να τον διορθώσει.