Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Παρά το γεγονός ότι για τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ η εκκρεμότητα αφορά στην τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η χθεσινή παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη σύσκεψη του Μαξίμου αφορούσε στα... ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ουσιαστικά επρόκειτο για την αναβληθείσα σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί προ εβδομάδων, ωστόσο τότε χάθηκε κάτω από το βάρος της δημόσιας αντιπαράθεσης Βενιζέλου – Αβραμόπουλου για το θέμα αλλά και της ανοικτής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Μάλιστα, τη σύσκεψη προκάλεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα το πρωί είχε γίνει αποδέκτης πληροφοριών για εικόνα πλήρους διάλυσης των ναυπηγείων και τον κίνδυνο να εκπλειστηριαστεί ο εξοπλισμός της μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ναυπήγησης των τριών υποβρυχίων τύπου 214, που είναι και η αιτία της πρότασης εξεταστικής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο κυρίως τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχει παγώσει ενώ η ιδιοκτήτρια εταιρεία Privinvest του Ι. Σάφα έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία απαιτώντας αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων από την ελληνική κυβέρνηση.

Η χθεσινή συζήτηση επικεντρώθηκε όχι μόνον στο ζήτημα της ναυπήγησης των υποβρυχίων, που ουσιαστικά είναι και το μόνο έργο που έχουν τα ΕΝΑΕ, αλλά και στο σενάριο, που είχε συζητηθεί από την κυβέρνηση αρκετούς μήνες πριν όταν ακόμη ήταν... τρικομματική, της ενοποίησης των ναυπηγείων της χώρας σε μία εταιρεία με τη συμμετοχή, αναλογικά, των σημερινών μετόχων.

Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος και Υπουργός Άμυνας φαίνεται, επίσης, να συμφώνησαν να αναζητηθεί λύση άμεσα, ακόμη και πριν την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού οργάνου, προκειμένου αφενός να επαναλειτουργήσει η εταιρεία και να απασχοληθεί το προσωπικό, αφετέρου δε να ολοκληρωθεί, τελικά, η ναυπήγηση των υποβρυχίων για τα οποία έχουν ήδη δαπανηθεί περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμη πάντως κι αν επιτευχθεί συμφωνία με την πλευρά Σάφα, αυτή δύσκολα θα κυρωθεί ή έστω εγκριθεί από τη Βουλή, ειδικά εν μέσω του πολεμικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για το θέμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, αν η σύμβαση προχωρήσει τότε, προφανώς, ο κ. Βενιζέλος θα έχει – πέραν όλων των άλλων – και ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Αλέξη Τσίπρα.