Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η πρώτη ημέρα της συζήτησης επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης  ζήτησε αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων. 

«Οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι δυσβάσταχτοι για τους πολίτες και αυτό πρέπει να το πάρει υπόψη του το Υπουργείο Οικονομικών» είπε ο κ. Καλογιάννης και κάλεσε το Υπουργείο «να ξαναδεί τον ενιαίο φόρο ακινήτων ώστε να είναι δίκαιος».

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «έχουμε ένα προϋπολογισμό στον αέρα, που δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Άρα δεν ξέρουμε τις θα γίνει με το φορολογικό και τα νέα μέτρα».

Παράλληλα εκτίμησε ότι «θα έχει και άλλες αναθεωρήσεις ο Προϋπολογισμός, γιατί αυτό είναι θέλημα της Ε.Ε.», αλλά και γιατί τα νούμερα που προβλέπονται δεν θα επιτευχθούν.

«Όχι άλλα μέτρα, δεν αντέχουν οι πολίτες» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης κατά την τοποθέτησή του.

Η κυβέρνηση «οφείλει να δεσμευτεί ότι ο προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί» μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, είπε ο κ. Σαχινίδης, ενώ ζήτησε τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε συνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία και να υπάρξει υγειονομική κάλυψη των ανέργων.

«Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι κλασικός προϋπολογισμός του μνημονίου», τόνισε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μαριά, το παρόν σχέδιο είναι «προϋπολογισμός της τρόικας που ενδιαφέρεται πως θα αποπληρωθούν οι δανειστές, επιβάλλει πλήρη αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων» και όπως σημείωσε «είναι άδικος, αντικοινωνικός, αναποτελεσματικός».

Ο Προϋπολογισμός του 2014 είναι «άχρωμος, χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους που συντάχθηκε υπό το άγχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και της συμφωνίας με την τρόικα», σύμφωνα με την εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία υπογράμμισε ότι «λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του τελούσε υπό αίρεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Για «κάλπικη αντιπαράθεση και διαπάλη» από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να διαμορφώσουν κλίμα ελπίδας για τα λαϊκά στρώματα», αλλά η συζήτησε περιορίσθηκε στο ποιος μπορεί να διαπραγματεύεται στο πλαίσιο της Ε.Ε., να χειραγωγήσει το λαϊκό κίνημα για να το ενσωματώσει ανώδυνα για το σύστημα, πρόσθεσε.

Από πλευράς των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης αμφισβήτησε πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, ζήτησε να υπάρξει «ρήτρα ανεργίας» στην αποπληρωμή του χρέους (αποπληρωμή μόνον αφού πέσει η ανεργία κάτω από συγκεκριμένο ποσοστό) και χρέωσε στον Γιάννη Στουρνάρα, «ιδεολογική ψύχωση με ρίζες στη φιλοσοφία του εκσυγχρονισμού που έθεσε ως εθνικό στόχο την ΟΝΕ».

«Η Ελλάδα δεν έχει εθνικό σχέδιο, γιατί δεν υπήρξε ηγεσία που να αντισταθεί στους εταίρους, όταν της έλεγαν, "Μνημόνιο, ή φύγε". Δεν υπάρχει εθνικό σχέδιο, επειδή ο Πρωθυπουργός, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες λένε "το σχέδιο είμαι εγώ! Εγώ θα ράψω το κουστούμι, εγώ θα μοιράσω τα ΕΣΠΑ". Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός!» ανέφερε ο βουλευτής.

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει πέντε συνεδριάσεις που θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου με την ονομαστική ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού αρχίζει χωρίς να έχει κατατεθεί ακόμα στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων μέσω του οποίου το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα περίπου 2,6 δισ. ευρώ.