current views are: 1

3 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:21

Εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας -Μόσχας

Και επίσημο χαρακτήρα παίρνει πλέον η νέα εποχή στις Ελληνορωσικές σχέσεις στην οποία θα επιχειρηθεί εμβάθυνση και στενότερη συνεργασία.  

Δημοσίευση 17:21’
αρθρο-newpost

Και επίσημο χαρακτήρα παίρνει πλέον η νέα εποχή στις Ελληνορωσικές σχέσεις στην οποία θα επιχειρηθεί εμβάθυνση και στενότερη συνεργασία.  

Και επίσημο χαρακτήρα παίρνει πλέον η νέα εποχή στις Ελληνορωσικές σχέσεις στην οποία θα επιχειρηθεί εμβάθυνση και στενότερη συνεργασία.  

Σήμερα επισκέφτηκε το Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο κ. Sergey Shoygu που θεωρείται ένας από τους πολύ ισχυρούς άνδρες της Μόσχας και δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και τον πρωθυπουργικό θώκο, αφού είναι το δημοφιλέστερο πρόσωπο στη Μόσχα μετά τον Πούτιν. 

Η συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Δ. Αβραμόπουλο ήταν πολύωρη και συζητήθηκαν πολλά θέματα. Για την επίσκεψη αυτή του Ρώσου αξιωματούχου υπήρξε μεγάλη προβολή από ΜΜΕ της Μόσχας ενώ τον κ. Sergey Shoygu συνόδευσε πολυμελή ομάδα, δέκα δημοσιογράφοι και δύο τηλεοπτικά κανάλια. 

Πάντα μία κρίση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για όλους. Και αυτή τη στιγμή μπορεί να κερδίσει  η Ελλάδα αλλά και η Ρωσία καθώς υπάρχουν πολλές προοπτικές σε πολλούς τομείς. 

Χωρίς να σημαίνει αυτό βέβαια ότι λοξοκοιτάμε ή ότι δεν παραμένουμε βαθιά «ριζωμένοι» στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Βέβαια το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου με το που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας «πέταξε στη θάλασσα» τη στρατηγική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη δεν ξεχνιέται αλλά το Κρεμλίνο από ότι φαίνεται δεν μένει στο χτες αλλά κοιτάει το αύριο που είναι πολλά υποσχόμενο. 

Βασικά την Ελλάδα την απασχολεί η επαρκής ροή για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είναι όπλα αιχμής ενώ από το Κρεμλίνο ενδιαφέραιται έντονα για επενδύσεις στη χώρας μας στρατηγικού ενδιαφέροντος. Επίσης το Κρεμλίνο ζητά διακαώς τον ελιμενισμό των ρωσικών πλοίων στον Ελλαδικό χώρο καθώς  θέλουν να ξεκινήσουν να έχουν παρουσία στη Μεσόγειο και να δοθούν σε αυτά οι  διευκολύνσεις που θα χρειάζονται  (καύσιμα, εργασίες επιδιορθωσης κ.α.)   

Μετά τις συζητήσεις που υπήρξαν ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε: 

«Η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και κατά την διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν με τον κύριο Shoygu.  Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε τρόπους για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων, η οποία τελικά υπηρετεί και συνεισφέρει στη διατήρηση της ασφάλειας, στη συχνά ταραχώδη γεωπολιτική μας περιοχή». 

Από ότι είπε ο Δ. Αβραμόπουλος συμφωνήθηκε θα ενισχυνθούν οι θεσμοθετημένες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στα γενικά επιτελεία των δύο Πενταγώνων. Στο πνεύμα αυτό υπογράφθηκε και  ένα πλαίσιο συμφωνίας. 

«Άλλωστε, η ρευστή κατάσταση που παρατηρείται στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην ευρύτερη περιοχή μας, μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσω ενός συνδυασμού πολλαπλών στοιχείων, που περιλαμβάνουν βεβαίως την πολιτική συνεργασία, τη στρατιωτική ικανότητα και τις κοινές πολιτικές κρατών και διεθνών οργανισμών» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Από την πλευρά του ο Sergey Shoygu είπε: «Στη σημερινή συνάντηση έχει γίνει μια πολύ εποικοδομητική δουλειά. Έχουμε συζητήσει τα περισσότερα θέματα σχετικά με τη συνεργασία μας.  Μιλήσαμε για το 2013 και συζητήσαμε τα σχέδιά μας και τα προγράμματά μας για το 2014. Οι εμπειρογνώμονες έχουν εξετάσει λεπτομερώς όλα τα θέματα της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Συζητήσαμε και για τη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών μας.  Τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας πρέπει να εγκρίνουμε το συντομότερο δυνατόν, μέσα στο 2014. Υπογράψαμε μια διακρατική συμφωνία η οποία μας ανοίγει καινούργιους δρόμους, καινούργιες προοπτικές στο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικά στρατιωτικά θέματα.» 

Γ.Κοκ.


σχετικα αρθρα