Θέματα μετανάστευσης και ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Νορβηγίδα ομόλογό του Έρνα Σόλμπεργκ.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

«Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης η Ελλάδα μπαίνει στα πιο σίγουρα νερά της ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σαμαράς και επεσήμανε ότι ανέλυσε στην Νορβηγίδα ομόλογό του διεξοδικά την πρόοδο της χώρας στα δημοσιονομικα.

«Πιάσαμε ή και ξεπεράσαμε τους στόχους μας, όπως για παράδειγμα αυτόν του πρωτογενούς πλεονάσματος» σημείωσε. 

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και στόχος μας είναι να πάμε μακρύτερα», ενώ υπογράμμισε πως όλα αυτά έγιναν με τεράστιο κόστος και θυσίες για τους Έλληνες.

Εντυπωσιασμένη που οι Έλληνες, όπως είπε, άντεξαν τόσα πολλά, δήλωσε η κ. Σόλμπεργκ και αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει περιορίσει τα ελλείμματά της κάνοντας λόγο για σημαντικές επιτυχίες.

Για τη συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ο κ. Σαμαράς τόνισε το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον της Νορβηγίας φέρνοντας παράδειγμα την υποστήριξή της για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο αλλά και τη συμμετοχή της στην Frontex.

«Το άχθος που έχει αναλάβει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε η κ. Σόλμπεργκ η οποία έκανε γνωστό πως σε αυτό το κλίμα συζήτησε το θέμα πριν φτάσει στην Ελλάδα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Στα θέματα ενέργειας ο πρωθυπουργός μίλησε για τις έρευνες που έκανε νορβηγική εταιρεία στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης ενώ για το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας σε επόμενη φάση πιθανής εξόρυξης, είπε ότι στα ενεργειακά η παρουσία της Νορβηγίας είναι σημαντική χωρίς ωστόσο να επεκταθεί.

Επ' αυτού η πρωθυπουργός της Νορβηγίας είπε ότι «διαβλέπουμε σημαντικές προοπτικές και για πετρέλαιο και για φυσικό αέριο».
Επίσης τόνισε πως και ιδιωτικές νορβηγικές εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας και για εμπορικούς λόγους.