current views are: 1

3 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση20:00

Σαμαράς: Τα χειρότερα πέρασαν – Η Ελλάδα γίνεται κανονικό κράτος

«Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. 

Δημοσίευση 20:00’
αρθρο-newpost

«Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. 

«Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί για να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ενώ αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για την «προστασία των ανέργων, των φτωχών των μεσαίων δανειοληπτών».

Ειδικότερα, για τους πλειστηριασμούς σημείωσε ότι «μιλάνε για απελευθέρωση των πλειστηριασμών εμείς όμως όπως έχουμε δεσμευθεί, δίνουμε τη μάχη ώστε να υπάρξει πλήρης προστασία των ανέργων, των φτωχών των μεσαίων δανειοληπτών και παράλληλη κατοχύρωση της υγιούς τραπεζικής πρακτικής και της στεγαστικής πίστης. Γιατί η αποκατάσταση της τραπεζικής πίστης δεν ευνοεί τους τραπεζίτες τους δανειολήπτες ευνοεί».

Αναφερόμενος στην φορολογία των ακινήτων ο πρωθυπουργός είπε ότι  θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, ότι το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013, αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «τα χειρότερα περάσαν και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά εφέτος καλύψαμε τις ανάγκες μας και θα μας μείνει και κάτι, δεν θα δανειστούμε, αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι τώρα αποφύγαμε την χρεοκοπία, την οποία πλησιάσαμε. Διαψεύσαμε όμως εκείνους που περίμεναν χρεοκοπία. Τώρα συζητάμε όλοι για ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια».

Το τίμημα για την χώρα ήταν σκληρό είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η χώρα έχασε 25% του ΑΕΠ της ενώ το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατά 40%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27,5 % και στους νέους στο 60%».

«Τέτοια τεράστια προσαρμογή δεν έχει γίνει μεταπολεμικά σε καμία χώρα. Πάψαμε όμως να παράγουμε ελλείμματα και τώρα θα παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα. Πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας. Κρατηθήκαμε στο ευρώ, η έξοδος θα σήμαινε ξαφνικό θάνατο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Κάποτε μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε λέγοντας αυτά, τώρα παραδέχονται κι εκείνοι ότι δεν έπρεπε να βγούμε από το ευρώ. Κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα εφέτος, τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους. Θα διαψευστούν και στο ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία σταθεροποιείται, τα σπρεντς πέφτουν» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση της φορολογίας. Εξωστρέφεια σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα».

Παράλληλα, έστρεψε τα «πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συνολική στρατηγικής της, ενώ την κατηγόρησε ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας:

«Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις. Εκείνοι που πολεμούν τις επενδύσεις – όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής – δεν θέλουν ανάπτυξη. Η ασυδοσία εκείνων που μπλοκάρουν την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα σταματήσει».

Εξαπέλυσε επίθεση στις συντεχνίες – όπως τις αποκάλεσε- στην Υγεία και την Παιδεία σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει  φυσιολογική χώρα». «Αυτές τις αλυσίδες σπάμε τώρα και υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να μας αφήσουν» είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι «υπάρχουν ορισμένοι που εύχονται την καταστροφή και ποντάρουν στην καταστροφή της χώρας».

Ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «κάποιοι φοβούνται ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει την επόμενη χρονιά ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο, θα επιτρέψει την διόρθωση κάποιων αδικιών ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους. Η ανάπτυξη θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα καλά νέα για την Ελλάδα θα είναι δυσάρεστα για εκείνους που πόνταραν στην καταστροφή της» συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στην φορολογία λέγοντας ότι «στόχος μου είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%. Αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί δεν κάνει να διακινδυνεύσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης σταδιακά θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ, που το ξεκινήσαμε με την εστίαση. Παράλληλα θα κάνουμε πράξη το χτύπημα της φοροδιαφυγής».

Συνεχίζοντας προειδοποίησε:

«Σήμερα συζητάμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας. Τί ανάπτυξη θέλουμε και πως. Αφήνουμε άλλους να κοιτάνε πίσω, εμείς θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Στον αγώνα της ανάπτυξης κανένας δεν περισσεύει. Πέρα και πάνω από κόμματα, τους θέλουμε όλους μαζί μας αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να κρατήσει κολλημένη την Ελλάδα στο χθες».

Για τον συνολικό παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας είπε ότι «πέρα από τον τουρισμό και την ναυτιλία – που δεν εφησυχάζουμε – οφείλουμε να κάνουμε τα εξής: η Ελλάδα πρέπει να παράγει τα πάντα στον πρωτογενή τομέα, στις υπηρεσίες, στην ενέργεια, στην καινοτομία».

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην ενεργειακή πολιτική λέγοντας ότι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ όταν αξιοποιηθούν πλήρως, μπορούν να καλύψουν το ήμισυ των αναγκών της Ευρώπης για δεκαετίες.


σχετικα αρθρα