Βαθιά διχασμένη εμφανίζεται η Ν.Δ. έναντι της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ με την οποία δίδεται η νομική δυνατότητα του συμφώνου συμβίωσης και σε ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Η Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας, παρά την άρνηση του κ. Χαρ. Αθανασίου να την αποδεχτεί. 

Ο κ. Αθανασίου εμφανιζόταν, αρχικώς, ανεκτικός έναντι της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και υπό το πρίσμα της καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, τελικά απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, στάση που προήλθε κυρίως μετά από τις αντιδράσεις μερίδας βουλευτών και, φυσικά, του Γ.Γ. της Κυβέρνησης κ. Τάκη Μπαλτάκου. Αναφανδόν εναντίον της διάταξης εμφανίζονται πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, κυρία Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Στον αντίποδα, αρκετά στελέχη εκτιμούν ότι η Ν.Δ. - διαχωρίζοντας σαφώς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις από τις πράξεις του κράτους – θα πρέπει να υποστηρίξει ή πάντως να μην αποτρέψει την υιοθέτηση της διάταξης, ζήτημα για το οποίο έχει άλλωστε καταδικαστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Χθες, στο ζήτημα παρενέβη η κυρία Φωτεινή Πιπιλή, η οποία μάλιστα έλαβε σαφείς αποστάσεις από δημοσιεύματα που ήθελαν, γενικώς, τους βουλευτές της ΝΔ να αντιτίθενται στη διάταξη. Η ίδια εμφανίστηκε θετική ζητώντας, μάλιστα, να έρθει προς ψήφιση η διάταξη στη Βουλή, χωρίς πολλές – πολλές κουβέντες, και να ψηφιστεί ελεύθερα από τους βουλευτές όλων των πτερύγων του κοινοβουλίου.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης επιμένουν ότι η σχετική διάταξη δεν θα περάσει, «εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να φτάσει η Ν.Δ. στο 5%».

Στον πυρήνα του επιχειρήματος είναι ο κίνδυνος να δυσφορήσουν στη ρύθμιση παραδοσιακοί, συντηρητικοί ψηφοφόροι της ΝΔ.

Το «αντίπαλο στρατόπεδο», πάλι, εκτιμά ότι η ΝΔ θα πρέπει να δώσει, όπου μπορεί, προοδευτικό στίγμα καθώς τα περιθώρια διεύρυνσης του ακροατηρίου της δεν βρίσκονται στην αντιμνημονιακή δεξιά αλλά στον... ορφανό χώρο της κεντροδεξιάς.

Τ.Τ