Ρεπορτάζ : Πάνος Ρασσιάς

Με το «υπουργικό συμβούλιο» της Ευρώπης, το κολέγιο των Επιτρόπων, συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για να αναλάβει η χώρα την προεδρία της Ένωσης έχει ξεκινήσει.

Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, καλεσμένος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τον υποδέχτηκε στην είσοδο του κτιρίου Berlaymont, που είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Έπειτα από την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπαρόζο, ο κ. Σαμαράς που συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο και υπουργούς της κυβέρνησης, θα ανταλλάξει απόψεις με τους 28 επιτρόπους της ΕΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, που είναι η ανάπτυξη, η συνοχή, η τραπεζική και νομισματική ενοποίηση και οι πολιτικές για τη μετανάστευση, ενώ στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) αναμένονται κοινές δηλώσεις των κ.κ. Σαμαρά και Μπαρόζο.

Η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω των τελευταίων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για έξοδο από την κρίση και να επιμείνει στην ελληνική θέση ότι η χώρα μας θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η συζήτηση το συντομότερο δυνατόν, χωρίς όμως τις υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωναν ότι η πρόσκληση του κ. Μπαρόζο σηματοδοτεί την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, έναντι των ευρωπαίων εταίρων και αποτελεί -ως μία κατ' εξαίρεσιν, συνύπαρξη του κορυφαίου οργάνου της ΕΕ με την πολιτική ηγεσία μιας χώρας. 

Εκτός από τον κ. Βενιζέλο, μαζί με τον πρωθυπουργό στην έδρα της Κομισιόν βρίσκονται αυτή την ώρα οι κ.κ. Στουρνάρας, Δένδιας, Κούρκουλας, Χατζηδάκης και Βαρβιτσιώτης, που θα ενημερώσουν τους Επιτρόπους για την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα.