Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η κοινή γραμμή Σαμαρά και Βενιζέλου έναντι των απαιτήσεων της τρόικας για το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και για σειρά άλλων θεμάτων, όπως τα ΕΑΣ, αλλά και οι φωνές που ακούγονται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό της κυβέρνησης για σκληρή στάση έως και ρήξη με τους δανειστές έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται και η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών απουσίαζε από τη χθεσινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή ενώ λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει στόχος δηλητηριωδών σχολίων εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το newpost είχε αποκαλύψει ότι κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μαξίμου δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης αλλά και οι αιχμές Βενιζέλου προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.

Ακολούθησαν τα σχόλια του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες για τον «αναντικατάστατο υπουργό», σε πλήρη αντίθεση με το αίτημα που είχε διατυπώσει ο Πρωθυπουργός περί αποφυγής των εσωτερικών εντάσεων ώστε το μέτωπο προς το εξωτερικό να είναι αρραγές.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, προφανώς, δεν χάρηκαν από τη χθεσινή εξέλιξη καθώς, ουκ ολίγες φορές, ο κ. Σαμαράς έχει αναγκαστεί να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή και να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας γύρω από τον κ. Στουρνάρα.

Παράλληλα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι οι ολοένα και αυξανόμενοι τόνοι έναντι της τρόικας από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από βουλευτές της ΝΔ ουσιαστικά υπονομεύουν την ίδια τη θέση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης καθώς είναι αυτός που εισηγήθηκε την ακολουθούμενη πολιτική έναντι των πιστωτών.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν, βέβαια, ότι είναι κατά κύριο λόγο η πολιτική και, κυρίως, η επικοινωνία του κ. Στουρνάρα που τον έχει καταστήσει στόχο επιθέσεων, μη εξαιρουμένης βέβαια και της διάθεσης για εύκολο λαϊκισμό εκ μέρους πολλών βουλευτών.

Ωστόσο, το τελευταίο που επιθυμεί αυτή τη στιγμή το Μαξίμου είναι η αποδυνάμωση του υπουργού Οικονομικών ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων με την τρόικα και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όταν, κατά το παρελθόν, ο κ. Στουρνάρας είχε αντιστοίχως βρεθεί στο επίκεντρο σκληρής κριτικής με αποτέλεσμα να ανθούν τα σενάρια αποπομπής του από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχε επιλέξει να τον πάρει μαζί του στη Σύνοδο του ΕΛΚ και του Συμβουλίου της Ε.Ε. στέλνοντας στους ευρωπαίους ηγέτες σαφής μήνυμα στήριξης του Υπουργού.

Είναι, ωστόσο, αμφίβολο αν κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί. Όσο η τρόικα... τραβάει το σχοινί έναντι της Αθήνας, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών θα μπαίνει στο στόχαστρο επιθετικών σχολίων.

Η θέση του κ. Στουρνάρα στην κυβέρνηση είναι ασφαλής. Τουλάχιστον προς ώρας. Ουδείς θα μπορούσε, άλλωστε, σε αυτή τη συγκυρία να διανοηθεί μία τέτοια αλλαγή. Δεν είναι, ωστόσο, υπερβολή να ειπωθεί ότι η τύχη του εξαρτάται απολύτως από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν.

Αν δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, τότε η θέση του υπουργού στο κυβερνητικό σχήμα είναι αμφίβολη. Ενδεχομένως και με δική του πρωτοβουλία.

Αν πάλι, οι διαπραγματεύσεις τελεσφορήσουν και, σταδιακά, η Ελλάδα βρεθεί σε διαδικασία απεμπλοκής από την τρόικα, τότε και πάλι πιθανολογείται ότι ο κ. Στουρνάρας θα αποχωρήσει.

Άλλωστε, με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου να τον στοχοποιεί, τoυς «καραμανλικούς» να του επιτίθενται και τους περισσότερους από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να διατηρούν τυπικές σχέσεις είναι αρκετοί οι λόγοι που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν μία αλλαγή στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών.