current views are: 2

4 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:13

Μπαρόζο: Στηρίζουμε τις προσπάθειές σας – Σαμαράς: Δεν υπάρχει αδιέξοδο με την τρόικα

Την πλήρη στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση ενόψει και της ελληνικής προεδρίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως η «Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δημοσίευση 13:13’
αρθρο-newpost

Την πλήρη στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση ενόψει και της ελληνικής προεδρίας εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως η «Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την πλήρη στήριξή του στις ελληνικές προσπάθειες για έξοδο από την κρίση ενόψει και της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος πως η «Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε», ενώ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για αδιέξοδο ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Μπαρόζο: Είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου

«Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα», τόνισε αρχικά ο κ. Μπαρόζο, ξεκαθαρίζοντας πως «όλοι μαζί προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ανεργίας των νέων και να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπαρόζο άφησε αιχμές κατά της πολιτικής της λιτότητας που επιβάλλεται, λέγοντας «άλλοι επιμένουν μόνο στην υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη».

«Θέλω να υποστήριξω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε να οδηγηθεί η χώρα χωρίς αμφιβολία στην ανάπτυξη» είπε, επισημαίνοντας ότι «πρέπει αυτός ο μηχανισμός απορρόφησης να λειτουργήσει από τις αρχές του επόμενου έτους με στόχο την διευρυμένη κοινωνική πολιτική».

«Θέλω να ξέρετε πως η Κομισιόν υποστηρίζει τις ελληνικές προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού που ήταν εντυπωσιακές», επανέλαβε ο κ. Μπαρόζο και σημείωσε πως «η Ευρώπη δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς την Ελλάδα».

«Πρέπει να σας υποστηρίξουμε στα τελευταία βήματα για να φτάσουμε μαζί μέχρι το τέλος», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση την επόμενη χρονιά.

«Ελπίζουμε να μπορέσει να βγει και στις αγορές το 2014. Είμαστε στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου και αυτή δεν είναι αυτή η στιγμή να σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, πρέπει να γίνουν περισσότερα στο θέμα της φορολόγησης και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ζητώντας από την Ελλάδα να κάνει χρήση της Task Force για να υλοποιήσει όλα τα προγράμματά της.

Αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς

Από την πλευρά του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν μιλάμε για αδιέξοδο στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα καθώς υπάρχει συνεχής επαφή μεταξύ των δύο πλευρών ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετική έκβαση μέχρι το τέλος του 2013.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν ικανοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα, εκτός από ένα και τόνισε ότι προφανώς «το τέλος του Μαραθωνίου είναι πάντα πιο δύσκολο», αλλά δεν πιστεύει ότι υπάρχει κόπωση στις μεταρρυθμίσεις.

«Αντιθέτως, οι Έλληνες πολίτες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα», σχολίασε ο πρωθυπουργός. 

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές έπρεπε να έχουν γίνει είτε με την τρόικα είτε χωρίς την τρόικα, είτε είχαμε κρίση είτε όχι», υποστήριξε και κλείνοντας ανέφερε πως «φτιάχνουμε μια καλύτερη Ελλάδα για το μέλλον».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Μπαρόζο υποστήριξε πως «ο κ. Σαμαράς εξήγησε με σαφείς όρους ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, την οποία γνωρίζουμε. Θεωρούμε πως οι προτάσεις που κάνουμε θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές».

Σχετικά με την τρόικα, είπε πως «από τεχνικής πλευράς αυτά τα θέματα των διαπαργματεύσεων είναι δύσκολα καθώς πρέπει να συζητάμε και με το ΔΝΤ», ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως «θα μπορέσουμε μαζί να περάσουμε τις δύσκολες συνθήκες αφού τα στοιχεία που έχουμε για το πλεόνασμα είναι ιδιαίτερα θετικά».

«Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας και εμείς υποστηρίξαμε την χώρα όσο μπορούσαμε», πρόσθεσε.

«Η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα είναι εντυπωσιακή κυρίως στο τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών», σημείωσε και σχολίασε πως «όσο είναι κάποιος στο δρόμο και φτάνει στο τέλος, πάντα υπάρχει κόπωση αλλά δεν πρέπει να υιοθετούμε τέτοιες απόψεις».

Ανεργία και λαθρομετανάστευση στο επίκεντρο της ελληνικής προεδρίας

Παράλληλα, στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «η χώρα μας θα αναδείξει όλες τις δυνατότητές της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δήλωσε «πεπεισμένος» πως η Ελλάδα βγήκε πιο δυνατή από την κρίση.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε πρώτα στην ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.

Όσον αφορά την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και ειδικότερα την τραπεζική ενοποίηση, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης, πριν από τις ευρωεκλογές.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θα δοθεί έμφαση στην παράνομη μετανάστευση, στη διαχείριση των συνόρων και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, καθώς και στη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ. «Είναι μια φιλόδοξη και ρεαλιστική ατζέντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την «εντυπωσιακή πρόοδο» που έχει επιτευχθεί όχι μόνο σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε διαρθρωτικές. Τόνισε, επίσης, ότι το πρόγραμμα κάθε άλλο παρά έχει εκτροχιαστεί. Αντιθέτως, όπως είπε, η Ελλάδα έχει επιτύχει τους στόχους και το πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

«Πιστεύω σε ένα ουσιαστικό διάλογο με την Κομισιόν», συμπλήρωσε ο έλληνας πρωθυπουργός και έκανε λόγο για στενή συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση στους τομείς της ναυτιλίας και της λαθρομετανάστευσης αφού τα δύο αυτά προβλήματα απασχολούν εξίσου τις δύο χώρες.

«Θέλουμε να αποδείξουμε πως ο Νότος της Ευρώπης είναι ζωντανός», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.


σχετικα αρθρα