Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η φράση του Γιάννη Δραγασάκη ότι «αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδρέου για το "λεφτά υπάρχουν"» ήταν αρκετή για να φουντώσουν εκ νέου τα σενάρια περί «ανοιγμάτων» και έντονου φλερτ μεταξύ «παπανδρεϊσμού» και ΣΥΡΙΖΑ. 

Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση ενώ πολλοί σπεύδουν να την ερμηνεύσουν ως άνοιγμα στην παπανδρεϊκή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ με στόχο μια ενδεχόμενη μελλοντική κυβερνητική σύμπραξη που έρχεται σε συνέχεια των «σχέσεων» με τη Λούκα Κατσέλη αλλά και το φλερτ με άλλα παπανδρεϊκά στελέχη. 

Από την Κουμουνδούρου πάντως κάνουν λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων του κ. Δραγασάκη σε μια επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων και σε μια προσπάθεια «ταύτισης» του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Παραπέμπουν δε στις κατά καιρούς δηλώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «κάδος ανακύκλωσης με φθαρμένα υλικά» αλλά και στη δημόσια δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι όσοι έχουν ψηφίσει έστω και ένα μνημόνιο δεν έχουν χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστές είναι επίσης και οι ευθύνες που καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. 

Από την άλλη εκτιμάται ότι επιχειρείται μέσω όλων αυτών των διαδικασιών μια απενοχοποίηση της σημερινής κυβέρνησης και εμφάνισης της σκληρής πολιτικής λιτότητας ως μονόδρομο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν αλλαγή ατζέντας προβάλλοντας με έμφαση τις τελευταίες μέρες το οικονομικό πρόγραμμα στίγμα του οποίου έδωσε χθες και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Ελληνο-αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο. 

Κύριος πυλώνας είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα μέσω της σημαντικής αύξησης των εσόδων, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, από δύο κύριες πηγές. Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος- φορολογία για τα υψηλά εισοδήματα- περιορισμό της φοροδιαφυγής- και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, όπως και των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Γεγονός είναι πάντως πως σε μια «φορτισμένη» πολιτικά περίοδο με την επικοινωνία και τη σημειολογία να κυριαρχούν η παραμικρή δήλωση ιδιαίτερα από κορυφαία και έμπειρα στελέχη μπορούν εύκολα να «ανοίξουν» θέματα  άνευ αντικρίσματος.