Γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα σήμερα η προστάτιδα του Πυροβολικού η Αγία Βαρβάρα στη σχολή του εν λόγου Όπλου στη Νέα Πέραμο Αττικής. 

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Στην συγκεκριμένη γιορτή το Πυροβολικό έχει έθιμο πάντα αυτή τη μέρα να προσφέρει λουκουμάδες στους επισκέπτες των μονάδων του. Γιατί ; Η πιο πιθανή εξήγηση είναι  ότι συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού. Κάποτε τα πυρομαχικά του πυροβολικού ήταν σιδερενιες μπάλες. 

Το ΓΕΣ στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι το πυροβολικό γιορτάζει ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα  από  το 1829 και αναφέρει τον αποκεφαλισμό της Αγίας Βαρβάρας από τον ίδιο της το πατέρα. Και εξηγεί: 

«Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του , η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο -πατέρα. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτιθέντος πρώτου "Τάγματος Πυροβολητών».