Την ανάγκη οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα να παραμείνουν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς επισημαίνουν με ερώτησή τους, που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή προς το υπουργείο Οικονομικών 7 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας Γιώργο Καρασμάνη.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Ν.Δ. πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση που ανάλαβε κατά τη συζήτηση του περσινού φορολογικού νομοσχεδίου και να θεσπίσει ένα όριο αγροτικού εισοδήματος, με βάση τις επιστροφές ΦΠΑ του προηγουμένου έτους, κάτω από το οποίο οι αγρότες θα παραμένουν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς και τα εισοδήματά τους δεν θα φορολογούνται από 1.1.2014 όπως προβλέπει ο φορολογικό νόμος, που ψηφίστηκε πέρσι.

Σε δηλώσεις του, μετά την κατάθεση της ερώτησης, ο κ. Καρασμάνης επισήμανε ότι, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2014, θα πρέπει να προβλέπεται ειδική μνεία για τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα για την παραμονή τους στο ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος – ώστε να παραμείνει ένας αγρότης στο ειδικό φορολογικό καθεστώς - ως πλέον πρόσφορο μέσο, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να είναι οι επιστροφές ΦΠΑ του προηγουμένου έτους. Για παράδειγμα, είπε,  ένας αγρότης που έλαβε την προηγούμενη χρονιά επιστροφή ΦΠΑ μέχρι 2.000 ευρώ, μπορεί την επομένη να παραμείνει και να φορολογηθεί με βάση το ειδικό καθεστώς.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμίζεται στην ερώτηση, όλοι οι αγρότες από 1.1.2014 θα κληθούν, σύμφωνα με τον περσινό φορολογικό νόμο, να καταβάλουν φόρους με βάση την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων για τις πωλήσεις των αγροτικών τους προϊόντων, φορολογούμενοι από το πρώτο ευρώ και με φορολογικό συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο (παρά μόνο τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή των προϊόντων τους), ενώ θα προκαταβάλουν φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, καθώς επίσης θα πληρώνουν κάθε χρόνο, μαζί με το φόρο εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 650 ευρώ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος  επιστροφής αγροτικού ΦΠΑ, όλοι οι αγρότες θα είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν λογιστές, επιβαρυνόμενοι με το αντίστοιχο τίμημα. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος επί των αγροτεμαχίων, που θα προέλθει από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνονται, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), το μέσο καθαρό αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε πέρυσι κατά 1,9%, το 2011 υπέστη μείωση κατά 5,6% και το 2010 υποχώρησε κατά 3,5%, ενώ τα πρώτα στοιχεία για το 2013 αναφέρουν για μια ακόμη χρονιά κάμψη του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.