current views are: 1

4 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση18:47

Ένταση και διαξιφισμοί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Συνεχίστηκε  σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2014.

Δημοσίευση 18:47’
αρθρο-newpost

Συνεχίστηκε  σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2014.

Συνεχίστηκε  σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2014.

Στο θέμα της υπερφορολόγησης, και συνολικά του φορολογικού συστήματος, επανήλθε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του.

«H αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα τα έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο» (44,6% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, 45,6% στην Ευρώπη), είπε και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, ο  ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, έναντι 39,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη.

«Είναι επίσης αλήθεια ότι οι “πραγματικοί” φορολογικοί συντελεστές (“effective tax rates”), οι οποίοι ενσωματώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη φοροδιαφυγή, είναι παραπλήσιοι με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Αυτές οι αλήθειες» όπως είπε, «αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται». Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «εκτιμάται, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του ΟΟΣΑ, στο 23,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου στο 14,3%. Συνεπώς, η προσπάθεια πρέπει να εστιαστεί, όπως άλλωστε και γίνεται, γι’ αυτό και η βελτίωση στο σχετικό ποσοστό κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, στο χτύπημα της παραοικονομίας, στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής».

«Πράξη ευθύνης» χαρακτήρισε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Ο υπουργός εξήγησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πιστοποιεί πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται προ των πυλών και η Ελλάδα, από χώρα της κρίσης, μετατρέπεται σε επίκεντρο προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στην ανάγκη πλήρους αναμόρφωσης της αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος τονίζοντας πως σε αυτή την θέση συγκλίνουν όσοι βλέπουν την πραγματικότητα χωρίς αυταρέσκειες και παραμορφωτικούς φακούς. Όπως είπε, το μείζον πρόβλημα της αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνον η ανεπάρκεια πόρων, αλλά και η αδυναμία της να ανταποκριθεί στο μεγάλο στοίχημα της τοπικής ανάπτυξης, θεμελιώνοντας ένα ορθολογικό μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών.

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε ως αποκλειστικά υπεύθυνο για το Μνημόνιο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιορδάνης Τζαμτζής στην τοποθέτησή του.

«Τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση ξεκίνησε  μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας. Το 2010 είχαμε μπει κάτω από  την επιτήρηση του ΔΝΤ και της τρόικα. Εκεί μας οδήγησαν προγενέστερες συμπεριφορές όπως η μη αντίληψη από την τότε αντιπολίτευση, ότι η κρίση ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια και όχι ελληνική όπως υποστήριζε, το γεγονός ότι αρνήθηκε κάθε στήριξη στην κυβέρνηση Καραμανλή στην προσπάθεια λήψης  μέτρων, αλλά ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου  διαδήλωνε και ξεσήκωνε τον κόσμο στο να ζητά αυξήσεις και προνόμια και ταυτόχρονα προσπαθούσε να ακυρώσει ιδιωτικοποιήσεις, όπως η COSCO, ο ΟΤΕ και η Ολυμπιακή. Έκανε δηλαδή ότι κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας. Εκεί μας οδήγησε η πολιτική του “λεφτά υπάρχουν”» είπε.

Ο Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ) ανέφερε στη δική του ομιλία, πως τα χρόνια διαρθρωτικά και δημοσιονομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί σε όλο τους το εύρος – και γι’ αυτό είναι απαραίτητη «η συνέχιση της υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των θεσμικών αλλαγών, η γρήγορη προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και του επενδυτικού κλίματος».

Από την πλευρά της η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, επεσήμανε ότι «συζητήσουμε ένα σχέδιο Προϋπολογισμού που δεν υπάρχει ούτε καν στα χαρτιά, καθώς η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για το ύψος και τα μέτρα του λεγόμενου δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού 2014-2016».

Παράλληλα, έκανε αναφορά στις περικοπές που προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού

«Προς το παρόν περικόπτονται 2,9 δισεκατομμύρια παραπέρα δαπάνες» είπε η κ. Βαλαβάνη και συμπλήρωσε ότι «από αυτές, τα 2,7 δισεκατομμύρια είναι «κοινωνικού κράτους», κρίσιμες ως αντίβαρο της κρίσης στους ήδη εξαιρετικά υποβαθμισμένους τομείς της παιδείας, που την έχετε κυριολεκτικά «ξεπατώσει» σε όλες τις βαθμίδες της φέτος, της κοινωνικής ασφάλισης, όπου η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων μειώνεται κατά 16,5% με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έλλειμμα 800 εκατομμυρίων ευρώ, που αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε νέο ψαλίδι στις συντάξεις, των προνοιακών επιδομάτων και της υγείας».

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Σταθάκης (ΣΥΡΙΖΑ), παρατήρησε πως το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Μνημονίου (ιδιωτικοποιήσεις, μείωση μισθών, διαρθρωτικές αλλαγές για προσέλκυση επενδύσεων, απελευθέρωση αγορών) βασίζεται σε λάθος παραδοχές. «Η ατζέντα αυτή έχει αποτύχει πλήρως και η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η ανάπτυξη θα έρθει ακριβώς μ’ αυτήν την ατζέντα» σημείωσε. 

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος υπερασπίστηκε την πολιτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου, σημειώνοντας πως το «πολύ διαφορετικό σημερινό τοπίο» δεν θα είχε κατορθωθεί χωρίς τη δημοσιονομική εξυγίανση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. «Οι επιπτώσεις ήσαν δραματικές, αλλά η βάση στην οποία θα συζητήσουμε το μέλλον της χώρας από εδώ και πέρα, θα στηριχτεί σε αυτό το καινούριο δεδομένο» παρατήρησε.

Στο ίδιο πνεύμα, και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Γκόγκας, διαπίστωσε στρατηγική αμηχανία στο ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος βασίζει τη ρητορική του στην αναμονή νέων μέτρων, στην αποτυχία και τα αδιέξοδα».

«Πρόσφατα ο κύριος Πρωθυπουργός, χαρακτήρισε σ’ αυτήν την αίθουσα, “μη κανονικό” το επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας πως τα “κανονικά” πλεονάσματα θα εμφανιστούν από το 2016 και μετά. Η πραγματική ανάλυση αυτής της παραδοχής, είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλασματικό» συμπέρανε η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ).

Απαισιόδοξος για την πρόβλεψη περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014, εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης. «Η κυβέρνηση στηρίζεται στην επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, για να έχει την αρωγή των εταίρων για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Όμως η πεποίθηση ότι οι εταίροι μας θα πειστούν να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος, προς στιγμή δεν έχει απήχηση στους ευρωπαϊκούς κύκλους, καθώς κάθε παρόμοια συζήτηση μετατίθεται χρονικά για το εγγύς ή το απώτερο μέλλον» σχολίασε ο βουλευτής. 


σχετικα αρθρα