Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τα τελευταία χιλιόμετρα είναι και τα πιο δύσκολα, επεσήμανε χθες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά τη, σε θερμό κλίμα, συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβερνητική αντιπροσωπεία που μετέβη στις Βρυξέλλες.

Και οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος καλούνται από σήμερα να... τρέξουν τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου που ξεκίνησε το 2010 με την υπαγωγή στο μνημόνιο. Θα τερματίσουν ή θα εγκαταλείψουν; Μένει να αποδειχθεί.

Ο πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντώνται, εκ νέου, από τις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας μπροστά τους ανοικτή όλη την ατζέντα των θεμάτων με την τρόικα αλλά και ένα εξίσου εκρηκτικό ζήτημα, αυτό της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που αναμένεται όχι μόνον να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και να δοκιμάσει, εκ νέου, την κυβερνητική συνοχή.

Σαμαράς και Βενιζέλος βρέθηκαν μαζί στις Βρυξέλλες ενώ επέστρεψαν από τη βελγική πρωτεύουσα αργά χθες το απόγευμα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Κατά τη διάρκεια της πτήσης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όχι μόνον τον απόηχο των συναντήσεων με τον Μπαρόζο και το Κολέγιο των Επιτρόπων αλλά κυρίως τα μέτωπα με την τρόικα.

Διότι, ο ευρωπαίος αξιωματούχος μπορεί μεν να εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και να έλαβε αποστάσεις από τη γραμμή αυστηρότητας που τηρεί η τρόικα, ωστόσο επεσήμανε με νόημα ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει λόγω... «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή σας προκειμένου να εφαρμόσει το σύνολο του προγράμματος.

Με άλλα λόγια, ο κ. Σαμαράς αναχώρησε από τις Βρυξέλλες, όπως περίπου είχε φύγει και από το Βερολίνο. Με τους εταίρους να διατυπώνουν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της χώρας, την έκπληξή τους, ακόμη, για το μέγεθος των επιτευγμάτων αλλά, ταυτόχρονα, να μην αφήνουν σημαντικά περιθώρια χαλάρωσης στην ελληνική πλευρά, η οποία – δια του κ. Σαμαρά – επαναβεβαίωσε την αφοσίωσή της στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, όπως ακριβώς είχε πράξει και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ επαναλάμβανε τις επιθετικές δηλώσεις για την Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι εξαντλείται ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας εντός του Δεκεμβρίου, άνευ της οποίας, όπως είπε, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει τη δόση.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος διαπιστώνουν πλέον πώς το σύνολο των ζητημάτων αναμένεται να αντιμετωπιστούν ως ένα ενιαίο πακέτο, επί του οποίου θα υπάρξει ή όχι συμφωνία.

Μένει να αποδειχθεί αν οι χθεσινές δημόσιες δηλώσεις Μπαρόζο, η κομψή αποστασιοποίησή του από το ΔΝΤ και τα θερμά λόγια των Επιτρόπων για την Ελλάδα θα αποτυπωθούν και στη στάση της τρόικας, όχι τόσο ως προς τα δημοσιονομικά επί των οποίων έχει διαμορφωθεί η πολιτική κατανόηση των εταίρων όσο κυρίως ως προς τα διαρθρωτικά, επί των οποίων επιμένουν στη σκληρή γραμμή.

Στην Αθήνα, οι εκτιμήσεις διίστανται. Είναι ενδεικτικό ότι υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος απέφευγε χθες ακόμη και να πιθανολογήσει επί της στάσης της τρόικας, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει με τους ελεγκτές όταν αυτοί επιστρέψουν στην Αθήνα.

Αυτό αναμένεται να συμβεί, το ταχύτερο, την επόμενη εβδομάδα και σε αυτό το διάστημα οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να καταλήξουν για το εάν υπάρχουν δυνατότητες συμβιβασμού ή όχι με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Με άλλα λόγια αν θα συνεχίσουν να τρέχουν προς τον τερματισμό του Μαραθωνίου, χωρίς να είναι βέβαιο κιόλας ότι θα στεφθούν νικητές, ή αν αντιθέτως θα επιχειρήσουν, αίφνης, να αλλάξουν το παιχνίδι...