Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Υπέρ της πολιτικής διαπραγμάτευσης και κατά της λογιστικής λογικής της τρόικας δείχνει να γέρνει το μπρα ντε φερ για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, έπειτα από τη συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο στις Βρυξέλλες και την ενημέρωση που έγινε από την ελληνική αποστολή στο Κολέγιο των Επιτρόπων.

Όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον επικεφαλής του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της  Ευρώπης, στη χθεσινή συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι είναι εφικτό να κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα ως το τέλος του χρόνου, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των δόσεων και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας.

Στόχος είναι να βρεθεί η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου στο τιμόνι της Ε.Ε. χωρίς προβλήματα να την ακολουθούν, καθώς στο τραπέζι έχει μπει μια σημαντική παράμετρος: η χώρα μας στο επόμενο εξάμηνο θα κληθεί να συντονίσει μια πάρα πολύ κρίσιμη συζήτηση στους κόλπους της Ένωσης που αφορά την τραπεζική και νομισματική ενοποίηση, θέμα που «καίει» τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον «μαραθώνιο» που, όπως είπε, κάνει η ελληνική κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση, χρησιμοποιώντας τη φράση «η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα».

Άλλωστε και το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση ήταν ιδιαιτέρως θετικό και δεν είχε καμιά σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις, καθώς όπως  σημείωναν πηγές και από τις δυο πλευρές, ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο.

Παράλληλα ο κ. Μπαρόζο στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες -εταίρους και δανειστές- ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός με όσους όπως είπε «παρακολουθούν και δεν στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια», δεν υπολογίζουν την κοινωνική διάσταση της διαπραγμάτευσης και εμμένουν στην πολιτική λιτότητας.

Η δήλωση αυτή ήρθε ως συνέχεια της επιμονής του κ. Σαμαρά στη συγκεκριμένη θέση, ο οποίος συνομιλώντας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας  εκτίμησε ότι θα υπάρξει λύση με την τρόικα μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «η χώρα μας είναι ακόμα στο τρένο της διαπραγμάτευσης», ενώ επέστησε την προσοχή στο θέμα της δημοσιονομικής κόπωσης.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση, να κάνει χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σημειώνοντας, πως ο μηχανισμός  απορρόφησης θα πρέπει να λειτουργήσει από τις αρχές του επόμενου έτους με στόχο τη διευρυμένη κοινωνική πολιτική.