Σε ένα εκτενες της άρθρο η Wall Street Journal αναφέρεται στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, στις πρόσφατες εξελίξεις καθώς και στο πως την αντιμετώπιζαν τους τελευταίους μήνες πριν από τις συλλήψεις τα κόμματα και η ελληνική κυβέρνηση.

Με τίτλο «Η Ελλάδα παλεύει να κηρύξει παράνομο το φασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή», το ρεπορτάζ επισημαίνει και στις «αποστάσεις» που κρατούσε η Αστυνομία αναφέροντας πως «η αστυνομία για καιρό κρατούσε αποστάσεις αντικατοπτρίζοντας τη διστακτικότητα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη ισχύ του κινήματος».

Για τον Πρωθυπουργό γράφει πως πίστευε πως ήταν μόδα που θα ξεθώριαζε ενώ τον περιγράφει ως εξής: «Ενας βασικός παράγοντας ήταν η διχασμένη πολιτική προσωπικότητα του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς ανατράφηκε από μητέρα με φιλελεύθερες αντιλήψεις της εμπορικής αριστοκρατίας της Αθήνας και έναν πατέρα δεξιών πεποιθήσεων που προέρχεται από ένα φτωχό αντικομουνιστικό χωριό. Η καριέρα του κινήθηκε από έντονη εθνικιστική ρητορική σε σοβαρή πολιτική νηφαλιότητα. Μισεί τους νέο-Ναζί. Η προγιαγιά του, η Πηνελόπη Δέλτα, πατριώτισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων, αυτοκτόνησε το 1941 την ημέρα που οι Γερμανοί ανέγειραν τη σβάστικα στην Ακρόπολη».

Εντύπωση προκαλεί και η δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Νέας Δημοκρατίας: «Δεν δώσαμε μεγάλη σημασία στους θανάτους μεταναστών, επειδή δεν ήταν στον Τύπο και επειδή ούτε οι εισαγγελείς έδωσαν μεγάλη σημασία. Δεν ήταν προτεραιότητα».

Το άρθρο καταλήγει με την εκτίμηση πως η Χρυσή Αυγή μπορεί και να βγει πιο δυνατή.

«Ειδικοί αναφέρουν ότι πιθανώς τα μέχρι τώρα στοιχεία να μην είναι αρκετά. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες τη νύχτα του φόνου είναι ισχυρές ενδείξεις, αλλά δεν αποδεικνύουν ότι υπήρχε εντολή για δολοφονία. Πολλοί λένε ότι η Χρυσή Αυγή θα βγει ισχυρότερη από ποτέ εάν καταρρεύσει το κατηγορητήριο», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.