Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μέχρι και την Τετάρτη δίνει περιθώριο στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να λύσουν την απεργία και να προσέλθουν στο διάλογο ο υπουργός Υγείας.

Όπως διαμηνύει μέσω του newpost ο Άδωνις Γεωργιάδης, το plan B είναι ήδη έτοιμο προς εφαρμογή.

«Αν μετά και την Τετάρτη, που θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή της Βουλής, δεν λυθεί η απεργία και δεν προσέλθουν στο διάλογο, τότε θα εφαρμοστεί το σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, με δηλώσεις του στο newpost.

Πάντως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν δείχνουν τη διάθεση να λύσουν την απεργία. Αντιθέτως, μόλις χθες, Τετάρτη, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στα σχέδια του υπουργείου για τη διαθεσιμότητα.

Οι ίδιοι ζητούν διάλογο «από μηδενική βάση» όπως λένε και χωρίς «απειλές και εκφοβισμούς στο τραπέζι της διαμεσολάβησης».

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το plan B που έχει ήδη καταρτίσει το υπουργείο Υγείας;

Την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, o υπουργός Υγείας παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου που περιλαμβάνουν αύξηση του πλαφόν των μηνιαίων ραντεβού που μπορούν να κάνουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί από 200 σε 300 ραντεβού το μήνα και εφόσον υπάρξει ανάγκη ακόμη και σε 400 με σκοπό «να καλυφθούν και τα πρωινά ραντεβού».

«Θα υπάρξουν νέες συμβάσεις για συμβεβλημένους ιατρούς» σχολίασε σημειώνοντας ότι οργανώνεται η μεταφορά επειγόντων περιστατικών της πρωτοβάθμιας υγείας στα νοσοκομεία.

Όσο για το ποια θα είναι η αντίδραση του υπουργείου αν οι γιατροί δεν ανταποκριθούν στο τελεσίγραφο και δεν λύσουν την απεργία ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει στο newpost λακωνικά αλλά και με σαφήνεια: «Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων»!