current views are: 1

5 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:10

«Πυρ ομαδόν» βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατά Στουρνάρα

Στο στόχαστρο των βουλευτών της συγκυβέρνησης έχει μπει για τα καλά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. 
 
 

Δημοσίευση 11:10’
αρθρο-newpost

Στο στόχαστρο των βουλευτών της συγκυβέρνησης έχει μπει για τα καλά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. 
 
 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Στο στόχαστρο των βουλευτών της συγκυβέρνησης έχει μπει για τα καλά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. 

Το ανοιχτό «αγκάθι» των πλειστηριασμών και η καθυστέρηση στην κατάθεση του τελικού σχεδίου για τον φόρο στα ακίνητα-ήταν να κατατεθεί σήμερα, πήρε αναβολή για την ερχόμενη εβδομάδα- έχουν ξεσηκώσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να εξαπολύουν ευθείες βολές κατά του Γιάννη Στουρνάρα, ενώ δεν έλειψαν και οι θετικές κριτικές για την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζεται έχει καταθέσει και επίσημη πρόταση νομικά και πολιτικά τεκμηριωμένη για τη συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, είπε από το βήμα της Βουλής πως δεν είναι ανεκτή η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Ταυτόχρονα είπε ότι «αναμένει απαντήσεις, έως το τέλος της συζήτησης, από τον κ. Στουρνάρα και τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω στάδια φορολόγησης» -και αυτό διότι η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα υπερφορολογείται και διότι δεν είναι νοητή περαιτέρω φορολόγηση των πολιτών ούτε πολιτικά, ούτε ηθικά ούτε κοινωνικά και νομικά. 

Και ο κ. Γιώργος Βλάχος επίσης βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να σταματήσει κάθε συζήτηση για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και πρότεινε να δοθεί νέα παράταση από έξι έως δώδεκα μήνες και στο διάστημα αυτό να δοθεί λύση στο πρόβλημα. 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος δεν έκρυψε μάλιστα τη θετική του θέση απέναντι στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς λέγοντας ότι πρέπει να εξεταστεί, σε μια λογική προσέγγιση, από την κυβέρνηση. Ο κ. Ντόλιος είπε ακόμη ότι είναι θετική η πρόβλεψη της τροπολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια να μην περάσουν σε distress funds.

Σφοδρή ήταν και η επίθεση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τις θεωρίες» και «να φέρει δίκαιο και με διευρυμένη φορολογική βάση νομοσχέδιο. Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, να υπάρχει ακατάσχετο- τουλάχιστον για ένα χρόνο – όχι 6 μήνες –  για ακίνητα με αντικειμενική αξία τουλάχιστον 180 έως 200 χιλ. ευρώ»

Σχετικά με την υπερφορολόγηση είπε μάλιστα ότι «αν ο κ. Στουρνάρας κοιτάξει όλα τα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι σφάλλει. Να πάρουμε υπόψη ύψος μισθών, συντάξεων και αγοραστικής αξίας που μένει όταν φύγουν οι φόροι… Οι τίμιοι πολίτες υπερφορολογούνται».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Δερμεντζόπουλος είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει υπερφορολόγηση διότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής των πολιτών, και αυτό φαίνεται με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες.

Το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο Mega είχε δηλώσει πως «όλος ο ελληνικός λαός αισθάνεται ότι είναι δυσβάσταχτη η φορολογία την οποία καλείται να πληρώσει για τα ακίνητα, είναι ασφυκτική», ενώ μόλις χθες ο κ. Νίκος Σηφουνάκης είχε πει στη Βουλή πως δεν προτίθεται να ψηφίσει πλειστηριασμούς και φόρο ακίνητης περιουσίας εάν δεν υπάρξουν αλλαγές. 


σχετικα αρθρα