Ευρεία σύσκεψη για θέματα της ενέργειας πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, συζητήθηκαν τρόποι μείωσης του κόστους ενέργειας, ενώ εκτενής αναφορά έγινε στο πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα. Μάλιστα, ανακοινώθηκε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες, των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα.

Η συνάντηση για τα ενεργειακά πραγματοποιήθηκε εν όψει και της αυριανής επίσκεψης στη χώρα μας του αρμόδιο επιτρόπου Γκίντερ 'Ετινγκερ. Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του κόστους ενέργειας και στις βιομηχανίες, κάτι που θα δημιουργήσει, όπως είπε, νέες θέσεις εργασίας.

«Το κόστος της ενέργειας είναι κομβικής σημασίας ζήτημα για τη βιομηχανία και για τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία. Γι’ αυτό σήμερα η σύσκεψη επικεντρώθηκε στο ζήτημα αυτό. Επεξεργαζόμαστε λύσεις, έτσι ώστε να υπάρξει μια ελάφρυνση του κόστους για την ελληνική βιομηχανία. Θα υπάρξει συνέχεια της συζήτησης. Έτσι κι αλλιώς η βιομηχανική πολιτική θα είναι ψηλά στην ατζέντα και της Ελληνικής Προεδρίας» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης. 

Επίσης συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom για φθηνότερο φυσικό αέριο, αλλά και η πορεία των ερευνών για πετρέλαιο σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο.

Τέλος στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι οι δανειστές δεν επέστρεψαν στην Αθήνα όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε καλό δρόμο ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών.