Στα άκρα οδεύει η κόντρα στα Πανεπιστήμια με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να αποφασίζουν νέα 48ωρη απεργία, την ώρα που η κατάσταση στο ίδρυμα είναι ήδη εκρηκτική, μετά και την απόφαση του υπουργού Παιδείας να προχωρήσει με την παραπομπή του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη, παρά την αντίθετη θέση της Συγκλήτου.

Πάντως οι διοικητικοί δείχνουν μια σχετική «κόπωση» όπως διαφάνηκε στη συνέλευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, η νέα απόφαση για απεργία πέρασε μεν με πλειοψηφία, όχι όμως και με τον ίδιο...ενθουσιασμό που είχαν αποφασιστεί όλες οι προηγούμενες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου πρότεινε στη συνέλευση λήξη της απεργίας, επανέναρξη του διαλόγου με το υπουργείο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διωχθούν πειθαρχικά ούτε ο πρύτανης ούτε οι υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν. Πρόταση η οποία, όμως, μειοψήφισε στη Γενική Συνέλευση.

Nωρίτερα ο υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν κι αυτό της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία τους, ως ύστατη λύση προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο απορρίφθηκε κατηγορηματικά, όπως τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Παιδείας.

Σκληρή ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων

Την ίδια ώρα, σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων κάνοντας λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρύτανη ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γ. Μυλόπουλο, τον πρύτανη Χαροκοπείου, Δ. Αναγνωστόπουλο και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Π. Τσάρτα, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή» την απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι  επιμένει «στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων».

«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης», υπογραμμίζουν οι πρυτάνεις.

Εκτιμούν επίσης ότι η πειθαρχική δίωξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ «επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας».

Τέλος ζητούν την άμεση ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και τη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.