Στην πολιτική που θα εφαρμόσει η Ελλάδα όταν αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κηρύσσοντας τις εργασίες του συνεδρίου «Έρευνα και Τεχνολογία 2013», που πραγματοποιείται στην Αθήνα και συνδιοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ανάδειξη των κρισίμων τεχνολογιών στην Άμυνα, η εξερεύνηση στον τομέα της καινοτομίας και οι τεχνολογίες αιχμής και διττής χρήσης που θα αναδείξουν τις μελλοντικές ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες, θέματα που βρίσκονται ήδη και στην ατζέντα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .

Οι εργασίες διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, σήμερα και αύριο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού υπογράμμισε ότι η πολύ αυτή σημαντική σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας πραγματοποιείται στην Αθήνα, στην ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της εποχής μας.

“Οι ισχυρότερες δυνατότητες της ευρωπαϊκής άμυνας είναι ύψιστης σημασίας για όλους μας και η Έρευνα και Τεχνολογία βρίσκονται στον πυρήνα ενίσχυσης της δυνατότητάς μας να ανταποκριθούμε. Πάνω απ’ όλα, η διευρυμένη συνεργασία στον τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας αξίζει την επιπλέον προσπάθεια, καθώς αποτρέπει την επικάλυψη των εθνικών επενδύσεων και οδηγεί σε οικονομίες κλίμακος. Αυτό αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, από την 1η Ιανουαρίου 2014”.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θεωρεί αναγκαίο «να διασφαλιστεί η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε.».

Τέλος ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «η μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών και η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού καθιστά σαφέστερο το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα μοναχικής πορείας. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν συνειδητοποιήσει ότι το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν σηματοδοτεί το τέλος για το «ταξίδι της άμυνας», όπως ονομάστηκε, αλλά την αρχή για ένα νέο μέλλον στην Ευρωπαϊκή άμυνα. Για αυτό το λόγο, όλοι οι εταίροι της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεισφέρουν, καθώς το λαμπρό μέλλον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας βρίσκεται στα χέρια τους».

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EOA) Claude-France Arnould, είχε και κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.